Doboj: Kćerka predsjednika Okružnog suda imenovana za sudiju

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH imenovao je Tijanu Ninković, kćerku predsjednika Okružnog suda u Doboju Duška Ninkovića, za sudiju Osnovnog suda u tom gradu, iako je bila tek deseta na listi kandidata, saznaje poslovni portal Capital.ba.

VSTS BiH je 16. novembra imenovao 15 nosilaca pravosudnih funkcija u BiH koji na dužnost stupaju 1. januara 2018. godine, a među njima je i Tijana Ninković koja je bila deseta na rang listi sa 101 bodom i Ilvana Muranović koja se nalazila na trećoj poziciji sa 106 bodova.

Poređenja radi, prvorangirana na listi kandidata za ovu funkciju imala je 115 bodova.

Izvor Capitala kaže i da je Ninkovićeva završila privatni falkultet na Slobomir P Univerzitetu dok su ostali kandidati koji su bili ispred nje završili državni fakultet.

Kada je u pitanju druga izabrana sudija Osnovnog suda u Doboju Ilvana Muranović, ispred nje se nalazila Irma Blambić, koja takođe dolazi iz reda bošnjačkog naroda.

U VSTS njihov izbor pravdaju time što se prilikom imenovanja sudija mora ispoštovati nacionalna struktura.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija rekao je danas za Capital.ba da je Tijana Ninković na ovu poziciju izabrana iz reda ostalih i da je po tom osnovu bila jedni kandidat.

Slična situacija je, kaže, i sa Ilvanom Muranović, s obzirom na to da je kandidatkinja koja je bila ispred nje koknurisala i za drugu poziciju na koju je izabrana.

– Muranović Ilvana je imenovana iz reda bošnjačkog naroda, a Ninkovićeva iz reda ostalih. One su bile prve iz tih kategorija. Niko nije preskočen. Bilo je više izbora u više sudova i isti kandidati su se prijavljivali na više listi, a neki su i odustajali – tvrdi Tegeltija.

Na pitanje da li je tačno da je Ninkovićeva kćerka predsjdenika Okružnog suda u Doboju, Tegeltija je rekao da je to čuo nakon izbora, ali da ta činjenica ne mijenja ništa.

– Nisam imao tu informaciju, ali u svakom slučaju to nije uticalo na njeno imenovanje – rekao je Tegeltija.

(capital)

Tagovi: