Danas je Vavedenje presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Vavedenje presvete Bogorodice, kod Srba zvana i kao Sveta Prečista, i predstavlja dan kada je Presveta Marija postala prva zavjetovana djevica u istoriji Hrišćanstva.

Ovo je jedan od dvanaest velikih hrišćanskih praznika i označava ulazak svete Bogorodice u hram.

Kada je imala tri godine, Marija je u skladu sa zavjetom roditelja Joakima i Ane ako dobiju porod da će dati dijete u hram, dovedena u Jerusalim. Tu ju je dočekao otac Jovana Preteče, prvosveštenik Zaharije koji joj je na ulazu rekao:


"Hodi, moga proroštva ispunjenje! Hodi, obećanja Gospodnjih izvršenje! Hodi, zavjeta Gospodnjeg pečate! Hodi, savjeta Gospodnjeg objelodanjenje! Hodi, tajni Gospodnjih punoćo! Hodi, svih proroka ogledalo! Hodi, oveštalih grijesima obnovljenje! Hodi, onih što u tami sede svjetlosti! Hodi, najbožanstveniji i najnoviji dare! Uđi u radost, u hram Gospoda tvoga: u donji dio hrama, dostupan ljudima, a kroz kratko vrijeme i u nedostupan za njih!"

Boraveći tako sa anđelima u Svetinji nad Svetinjama, Marija je odlučila da vječno ostane u anđeoskoj čistoti zbog čega se zaručila Bogu kojem je služila dan i noć.

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna vjerovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

Tagovi: