Izetbegović na udaru kritika: Frustracije začinio političkom nekulturom

Bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović obrukao je BiH i ponovo je poljuljao odnose Sarajeva i Beograda.

Ovo je gotovo jedinstvena ocena političkih predstavnika RS, ali i analitičara, nakon sumiranja Izetbegovićevog nastupa u Beogradu, kada je tokom konferencije za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem demantovao navode koji se odnose na pitanje Kosova, a koje je samo nekoliko minuta pre u ime BiH izneo predsedavajući Predsedništva Dragan Čović.

Nakon što je na Izetbegovićev nastup prvi reagovao predsednik RS Milorad Dodik, poručujući da je bošnjački lider “samo javno pokazao ružno lice loših odnosa u Predsedništvu BiH”, osudama su se pridružili i ostali politički lideri u RS, ali i većina hrvatskih predstavnika u BiH, dok su bošnjački stali u njegovu odbranu.

Predsednik DNS Marko Pavić smatra da je poslednji boravak članova Predsedništva BiH u Beogradu još jedna bruka BiH i njene diplomatije.

- Nije trebalo ići u Beograd sa neusaglašenim stavovima i bolje da je ta poseta bila i kasnije, ali da su stavovi bili usaglašeni, da smo pokazali ozbiljnost i osećaj za dobrosusedske odnose, da smo poslali stanovništvu BiH poruku da mogu biti mirni i da imamo odgovorno rukovodstvo - izjavio je Pavić.

Stil ponašanja

I za lidera SDS Vukotu Govedaricu, Izetbegovićev istup je jedna vrsta diplomatskog presedana, imajući u vidu da je predsedavajući Čović bio onaj koji zvanično istupa u ime BiH.

- To je očigledno Izetbegovićev stil ponašanja. Raduje me diplomatska pobeda Srbije, s obzirom na to da je Čović saopštio zvanični stav Predsedništva da nije za priznavanje samoproglašenog Kosova dok to pitanje ne bude usaglašeno sa stavom Srbije. Izetbegović je, praveći diplomatski skandal, saopštio javnosti da će to pitanje biti tretirano u okvirima Dejtonskog sporazuma, a to znači da bez srpskog člana Predsedništva to pitanje neće moći biti na dnevnom redu – rekao je Govedarica za Srnu.

Politika bazirana na konfliktima

I za lidere PDP i NDP, Branislava Borenovića i Dragana Čavića, Izetbegovićev istup je pokazatelj frustracije, nedostatka političke kulture, ali i nemogućnosti zauzimanja zajedničkog stava i postizanja jedinstvenog političkog pristupa u sprovođenju spoljne politike BiH.

Za političkog analitičara Dragu Vukovića ponašanje bošnjačkog lidera nije iznenađujuće, s obzirom na to da “čitava politika BiH počiva na konfliktima”.

- To je rezultat nepostojanja institucionalne države i ozbiljnih profesionalnih i moralnih standarda u politici. Izetbegovićeva reakcija i izjava je suština rigidne politike koja počiva na lošim principima - frustracije, politike negativnosti, loših odnosa, ratova i tome slično. BiH ima problem u odnosima sama sa sobom i nisam siguran da je ovakva kakva jeste dobar partner bilo kome. To je problem BiH i ona mora dobro da razmisli kako će iznutra rešiti odnose – ocenio je Vuković za “EuroBlic”.

Crnadak zadovoljan

Sa posetom članova Predseništva BiH Beogradu čini se da je jedini zadovoljan šef diplomatije BiH Igor Crnadak. On je, naime ocenio da je ishod posete članova Predsedništva BiH Srbiji izuzetno dobar, a obavljeni razgovori krajnje otvoreni i korisni.

Dodao je da Srbija i BiH nastavljaju da vrlo usko sarađuju u svim oblastima, posebno na polju evropskih integracija, što potvrđuje i usvajanje teksta Sporazuma o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Sramota za BiH

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović smatra da je sramota za BiH postupak bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića prilikom zvanične posete članova Predsedništva Beogradu.

-To je ružna slika koja je otišla u javnost. U pripremi posete, koja je jedna od najvažnijih, trebalo je da dođe do usaglašavanja stavova, a ne svako da zna našu sramotu - rekao je Čubrilović.

PIŠE: Nedeljka Breberina, "EuroBlic"

 

Tagovi: