Nove predstave u Dječijem pozorištu RS

Dve nove predstave rađene po motivima teksta Astrid Lindgren i Branka Ćopića, uz čije tekstove su stasale brojne generacije, iduće sedmice biće premijerno igrane u Dečjem pozorištu RS.

''Orlovi rano lete'', po motivima Ćopićevog teksta, a u režiji jednog od najpoznatijih beogradskih reditelja, Juga Radivojevića, premijerno će biti igrani u ponedeljak, u 19 časova.

Ovo je, prema rečima Sanje Zekanović, portparolke DP RS, praizvedba Ćopićevog dela, čiju dramatizaciju potpisuje Milica Piletić, a asistent reditelja je mladi Jug Đorđević.

- Ovaj tim dramaturga i reditelja na scenu Dečjeg pozorišta RS pre dve godine postavio je i predstavu „Tom Sojer“, koju publika starijih osnovaca obožava, pa se nadamo da će i ova predstava za decu stariju od 10 godina imati isti uspeh i odaziv publike – ističe Zekanović.

Pored glumaca iz ansambla Dečjeg pozorišta RS - Duško Mazalica, Dragan Vučić, Đurđa Vukašinović, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Slobodan Perišić, Željko Milićević, Saša Terzić, Dragan Banjac, Ana Anđelić, Božana Bijelić, uloge u ovom komadu poverene su i mladim glumcima Ivanu Perkoviću i Marku Nedeljkoviću. Asistent kostimografa je Jelena Savić, a koreografiju potpisuje Miljka Brđanin.

- Druga premijera zakazana je za 14. decembar u 18 časova. Reč je o prigodnoj prazničnoj predstavi pod nazivom „Novogodišnja žurka kod Pipi Duge Čarape“. Ovu novogodišnju zavrzlamu pisao je glumac i scenarista, Igor Damnjanović. Režiju, takođe potpisuje Jug Radivojević, asistent reditelja je Jug Đorđević, scenograf Dragana Macan Purković, kostimograf Jelena Savić, a koreograf Miljka Brđanin. Uloge su pripale glumcima Dečjeg pozorišta RS Svjetlani Andrić, Zorani Šuman, Aleksandru Blaniću i Draganu Vučiću – rekla je Zekanović.

Izvođenje ove praznične predstave, dodaje ona, pratiće i već tradicionalna novogodišnja, humanitarna i kulturno - zabavna manifestacija „Snješkovo“, koja će biti otvorena 17. decembra u 12 časova na platou ispred DP RS.

- Ceremonija otvaranja obuhvata bogat muzičko - scenski program, a poseban događaj će biti dolazak kočija sa Deda Mrazom i Svetim Nikolom, koji će se sa nekoliko rečenica obratiti prisutnoj deci. Nakon toga sledi uručenje ključeva Dečjeg pozorišta Snešku Beliću, domaćinu Snješkova. Radost mališana nastavlja se u prostoru Sneškova gde imaju priliku da se druže i fotografišu sa Deda Mrazom, Svetim Nikolom i Sneškom Belićem i naravno na dar dobiju slatkiš, poklon Vlade Republike Srpske. Radno vreme „Snješkova“ biće svaki dan od 17. do 29. decembra od 12 do 20 časova, a u terminima od 12, 14 i 17 časova biće upriličeni različiti kulturni programi – poručila je Zekanović.

Mladi posetioci će, dodaje ona, ove godine imati priliku da u zimskoj idili vide kućicu Mede, iz predstave „Maša i Medo“ kao i kućicu od slatkiša iz „Ivice i Marice“ i zavire u prostor kuće od čokolade. U tri termina dnevno organizovaćemo radionice: plesne, likovne, pesničke i klovnovske sa Srećkom i Tedijem koji će u Sneškovu imati sopstveni veseli kutak – rekla je Zekanović.

Novogodišnja čarolija

- Snješkovo je prvi put postavljeno 2014. Idejni tvorac ove manifestacije je kućni reditelj DP RS, Aleksandar Pejaković, a u postavci scenografije učestvuje tim zaposlenih iz DR PS na čelu sa Berinom Šuščević, koja se i ove godine potrudila, uz prijateljstvo kompanije m:tel, da ova novogodišnja čarolija bude u drugačijem i jedinstvenom ruhu – rekla je Sanja Zekanović.

PIŠE: Sanela Jovanović, EuroBlic

Tagovi: