Gdje prestaje post, a počinje mrs

Vernici u BiH koji su odlučni u nameri da Božićni post oposte onako kako je Bog rekao, odnosno da se ne ''omrse'', moraju da budu na velikom oprezu!

Naime, domaćim tržištem kolaju mnoge namirnice u kojima se, uprkos oznaci "posno", nalaze sastojci životinjskog porekla, čijom bi konzumacijom građani prekršili pravilo uzdržavanja od mrsne hrane.

Da ne bi došli u ovu poziciju, treba da otvore “četvoro očiju” i dobro provere deklaraciju svake namirnice za kojom tokom posta posegnu.

Posebno bi trebalo da budu oprezni sa biljnim sirevima, jer ih većina sadrži surutku u prahu.

Tu je i "posni" šlag sa dodatkom mlečnih proteina, te ovsene pahuljice sa natrijum kazeinatom, koji je takođe mlečnog porekla.

Trebalo bi da obrate pažnju i na smrznute riblje štapiće i riblje pljeskavice pojedinih proizvođača, jer neki od ovih proizvoda mogu da sadrže jaja.

Oni koji ni u postu ne mogu da se odreknu slatkiša u marketima definitivno "glavu treba da okrenu" od čokoladnih bananica, medenog srca i još nekih slatkiša, koji takođe nisu posni, iako se tako tvrdi.

Ovi proizvodi, kao i mnogi pekmezi i džemovi, sadrže želatin životinjskog porekla, tako da je o njihovoj posnoj osnovi zaista suvišno govoriti.

Tako, čokoladne bananice sadrže želatin napravljen od konjskih kostiju, dok veliki broj ljudi greškom jede i smoki, iako su sastojci ove grickalice i mleko u prahu i kakao maslac, koji, naravno, nisu posni.

Proizvođači, ipak, na mnoge od ovih proizvoda stavljaju oznaku "posno", pravdajući eventuelne "tragove" mleka, surutke ili životinjskog želatina time što se oni prave u pogonima u kojima se proizvode i "mrsne" namirnice.

U Institutu za javno zdravstvo (IJZ) objašnjavaju da se u doba posta, kad je reč o sirevima, mogu koristiti samo oni od soje, gde takođe treba voditi računa o deklaraciji.

- Naime, u njega mogu biti dodati neki od aditiva životinjskog porekla. Ovsene pahuljice koje sadrže natrijum kazeinat, takođe nisu posne. S druge strane, ni namirnice koje u sebi sadrže svinjski ili goveđi želatin nisu posne, posmatrano sa aspekta posta u verske svrhe. On se najčešće nalazi u konditorskim proizvodima, na primer čokoladnim bananicama, kao i u svim želiranim proizvodima - želeima, pekmezima, džemovima. Zato je neophodno obratiti pažnju na vrstu želea koji je dodat, odnosno da li je on goveđi, svinjski ili biljni – kažu u ovom institute.

Sveštenici smatraju da je ovdje situacija više nego jasna - posnu hranu čine voće, povrće i prozvodi pčela, a u određenim danima i riba.

- Mrsna hrana je ona od mesa, mleka i jaja. Ranije, dok su se ovi proizvodi upotrebljavali u njihovom prirodnom obliku nije bilo dileme šta je posno, a šta mrsno. Međutim, kad se hemija i tehnologija umešala u ishranu, vernici se sve teže snalaze u odabiranju posne hrane - objašnjavaju sveštenici.

Sredstvo za postizanje molitvenog raspoloženja

Oni upozoravaju da post treba da nam bude sredstvo za postizanje molitvenog raspoloženja i duhovnog usavršavanja, odnosno da vernici, u traženju posne hrane, treba da paze i na to da ne upadnu u opasnost formalizma.

- Mnogo je važnije koliko ćemo uneti posne hrane u organizam nego njen hemijski sastav. Post se sastoji ne samo u određenoj hrani, već i u uzdržavanju od prejedanja. Sam telesni post ne doprinosi duši, ako nije u vezi sa nastojanjem da se čovjek promeni, da suzbije svoje nagone, da obuzda svoju volju i njene prohteve. Danas, kada imamo šnicle i gulaš od soje, biljnu mast, sir i mleko na bazi biljnih proizvoda, posni margarin, post postaje gotovo neprimetan - smatraju sveštenici.

PIŠE: Maja Bašić, EuroBlic

Tagovi: