Podnesena krivična prijava protiv ministra Dane Maleševića

Ministar Dane Malešević je opet u žiži interesovanja prosvjetnih radnika i javnosti zbog kršenja zakona.

Institucija ombudsmena za ljudska prava u BiH već duže vrijeme sprovodi istražni postupak protiv ministra prosvjete i kulture RS Dane Maleševića, zbog kršenja građanskih prava i Zakona o slobodi pristupa informacijama.

U toku istražnog postupka koji traje već mjesecima, Institucija ombudsmena za ljudska prava u BiH je u više navrata upoznala ministra sa činjenicom da krši odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama, te zahtjevala od ministra da učini dostupnim relevantne informacije shodno zahtjevima g. Aleksandra Stojanovića (člana naše organizacije) za pristup informacijama u posjedu Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Zbog osnovane sumnje da je ministar sa umišljajem prekoračio svoja ovlašćenja i prekršio Zakon o osnovnom obrazovanju član 125. stav 2. na način da je imenovao školski odbor u Muzičkoj školi Nevesinje mimo propisane zakonske procedure, Aleksandar Stojanović je na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama tražio objavu dokumentacije vezane za način izbora članova za školski odbor (zapisnike sa sjednica Savjeta roditelja i Zbora radnika), kao i Rješenje ministra o imenovanju školskog odbora.

Ministar prosvjete i kulture g. Dane Malešević već skoro godinu dana uporno odbija da, na upućene zahtjeve g. Aleksandra Stojanovića i insistiranje Institucije ombudsmena, objavi informacije na koji način, i da li je u zakonskoj proceduri imenovao školski odbor u Muzičkoj školi Nevesinje. Ministar je bio dužan učiniti dostup informacijama u zakonskom roku od 15 dana na osnovu člana 4. Zakona o slobodi pristupa informacijama koji propisuje da „svako fizičko i pravno lice ima pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom javnog organa, a svaki javni organ ima obavezu da objavi takve informacije“.

 

Očigledno je da se ministar plaši objave ove, za njega škakljive dokumentacije na osnovu koje se u upravnom sporu može dokazati još jedna u nizu njegovih nezakonitih radnji i korupcija u ministarstvu prosvjete. Odbijanje ministra prosvjete da objavi traženu dokumentaciju samo produbljuje sumnju i potkrepljuje tvrdnje podnosioca zahtjeva da je ministar prekršio zakone i formirao nelegalni školski odbor u cilju nezakonitog postavljanja njegovih favorita, podobnih partijskih poslušnika na rukovodeće pozicije u školama.



Zbog očiglednog kršenja navedenih zakona, ministar Dane Malešević po ko zna koji put, za njega u već svojstvenom i prepoznatljivom stilu, degradira funkciju ministra i ministarstvo prosvjete i kulture. U uređenom demokratskom društvu, ovakve anomalije od strane visoko postavljenih činovnika bi bile sankcionisane, ne samo ostavkom ili opozivom sa funkcije, već i krivičnim gonjenjem. Ne želimo da vjerujemo da je u našem društvu i građanskoj svesti ovakav ministar postao model prihvatljivog ponašanja, slika i prilika, obrazac i etalon funkcionera važnog resora ministarstva Republike Srpske.



Iz razloga što ministar krije traženu dokumentaciju, kao i sprječavanje objave iste u skladu sa zakonom, podnosilac zahtjeva je podnio krivičnu prijavu Tužlaštvu u Banjaluci protiv ministra prosvjete i kulture RS Dane Maleševića radi ostvarivanja svojih zakonskih prava, a zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama od strane ministra.

(Restart Srpska)

Tagovi: