Zajedničkim kontrolama protiv ilegalnih prevoznika

Sa ciljem suzbijanja nelegalnog međunarodnog prevoza putnika Inspektorat RS je uspostavio saradnju sa inspekcijskim službama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, koja se ogleda u zajedničkim kontrolama dvije inspekcije.

"Saradnja sa kolegama iz Srbije je značajna iz mnogo razloga, a posebno, jer su granice između BiH i Srbije nedefinisane i tu se otvaraju vrata sivoj ekonomiji", kazao je direktor Inspektorata RS Predrag Tomić.

Pomoćnica ministra za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Leposava Sojić istakla je na sastanku koji je juče održan u Banjaluci da su dosadašnji planirani zadaci uspješno realizovani te da je za iduću godinu planirano proširenje zajedničkih kontrola i na druge oblasti.

"U jednom delu radiće se i operativni poslovi zajedno, a ništa manje nije značajna ni razmena stručnih iskustava i prakse u primeni zakona", dodala je Sojićeva.

Nadležne inspekcije Srpske i Srbije izvršile su 26 kontrola u kojima je utvrđeno da je obavljan nelegalan prevoz putnika u organizaciji preduzeća „Gea turs“, „Tea travel“ i „Taksit“ iz Beograda. Inspektori su prekidali započete vožnje te putnike upućivali na vozila javnog prevoza, a prevoznicima izricali novčane kazne i pokretali prekršajne postupke protiv njih.

Zajedničke kontrole rađene su i u oblasti vodnog saobraćaja i to u pograničnim zonama u rejonu Zvorničkog jezera i akumulacionog jezera HE Perućac - Bajina Bašta, kao i u oblasti željezničkog saobraćaja po pograničnim stanicama Zvornik Novi i Brasina.

Glas Srpske

Tagovi: