Kvalitet i rod duvana smanjen za 30 odsto

Poljoprivredna zadruga „Obudovac“ kod Šamca od kooperanata u Posavini i Semberiji otkupila je 80 tona duvana, međutim ističu da su rod i kvalitet duvana, zbog suše i nedostatka sistema za navodnjavanje, kod većine kooperanata podbacili za oko 30 odsto.
Stanislav Јakovljević iz Obudovca predao je u zadrugu šest tona duvana treće klase. Ova godina za za proizvođače je bila prilično loša, suša je znatno oštetila rod, pa tako i uloženi trud, ali i očekivani prihod.
„Јa sam zadovoljan sam što se tiče roda, ali nisam zadovoljan kvalitetom. Vidjećemo naredne godine šta ćemo, treba dobro razmisliti, da li ćemo povećati ili smanjiti zasade", kaže Јakovljević.
Poljoprivredna zadruga „Obudovac“ otkupila je od kooperanata iz Posavine i Semberije, 67 tona virdžinije i 13 tona berleja. Najveća količina otkupljenog duvana je treće klase.
"Bila je velika suša, nisu sve površine navodnjavane dovoljno, ili se nije na vrijeme krenulo s navodnjavanjem. Zato procjenjujemo da je rod zbog vremenskih nepogoda smanjen za oko 30 odsto“, istakao je Maksim Petrović direktor zadruge.
Otkupna cijena duvana ista je kao i prošle godine - četiri marke za prvu, do dvije marke za četvrtu klasu po kilogramu suvog lista. Poljoprivrednici isplatu mogu da očekuju u januaru.
RTRS

Tagovi: