Dobrodošli u BiH: Više birača nego stanovnika na spisku CIK-a

Republika Srpska ima znatno više birača nego stanovnika. To je, prije nekoliko dana, utvrdila Centralna izborna komisija. Dok su provjeravali biračke spiskove, dobili su razliku od skoro 90 hiljada ljudi.

Pritom, poručuju da ništa neće, niti mogu da prepravljaju. Kažu da sve podatke dobijaju od Agencije za identifikaciona dokumenta, i da ne mogu da utiču na to ko sve ima ličnu kartu. Vjeruju da je glavni razlog tako velike razlike iseljavanje stanovništva, i činjenice da svaki državljanin BiH, bez obzira na to što živi u inostranstvu, automatski ima i glasačko pravo.

Dok u CIK-u sliježu ramenima, opozicioni poslanici iz Srpske takve podatke drugačije tumače.

Upravo ovih 90 hiljada u ovoj razlici je ogroman prostor za krađu na izborima koja ne počinje samo objavljivanjem centralnog izbornog spiska. Moramo da se podsjetimo da se ogroman broj političkih subjekata prijavi na izborima da bi trgovao biračkim odborima, da bi na taj velikim političkim partijama za finansijske usluge činili ustupke”, rekao je poslanik u NS RS Adam Šukalo.

“Dolazi do zloupotrebe u procesu izbora. I ove godine se pribojavamo da će vladajuća koalicija iskoristiti taj prostor i da će glasati u ime onih koji ne žive ovde”, rekao je poslanik SDS-a u NS RS Davor Šešić.

Dok opozicionari iz Srpske upiru prstom u CIK, i poručuju da šujuru s vladajućima, poslanici iz Sarajeva podsjećaju na još jedan problem. Ne treba, kažu, zaboraviti ni na popis i sve što je sa sobom donio.

“Mislim da prethodno treba problematizovati verifikaciju popisa stanovništva. Mislim da se nije smjelo dozvoliti da se verifikuje popis na način kako je to primarno željela, rekao bih bošnjačka strana, i misilim da to definitivno i dan danas može proizvesti velike probleme za ovu zemlju”, rekao je šef kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Staša Košarac.

Opozicioni poslanici iz Srpske poručuju da će tih 90 hiljada razlike biti dovoljan razlog da, baš u izbornoj godini, insistiraju na reviziji biračkih spiskova. Ako se, od ukupnog broja stanovnika oduzmu djeca i omladina, koja još nema pravo glasa, onda bi se brojka popela na više od 300 hiljada u korist birača.

ATV

Tagovi: