Volonteri uredili dva crkvena dvorišta u Koprivni

Zelene površine oko dva crkvena hrama u selu Koprivna kod Modriče, crkve Svete Petke i crkve Vaznesenja Gospodnjeg, koja je ujedno i jedan od najstarijih vjerskih objekata u Posavini, napravljena 1874. godine, uređene su prošle sedmice i zasađene su nove biljke.

Akciju su organizovali Humanitarna organizacija „Srcem za Modriču“ i sveštenik Jadranko Stojanović, a sav sadni materijal obezbijedilo je Javno preduzeće „Šume Srpske“. Uprkos lošem vremenu u  akcijama sadnje su učestovali imještani sela Koprivna i volonteri Humanitarne organizacije.

Ovom prilikom posadili smo 162 sadnice većinom ukrasnog četinarskog i listopadnog drveća i grmlja, kao biljke u alpinetumu oko samih objekata. Pokrenuli smo ove akcije u cilju uređenja crkvenih dvorišta i stvaranja boljeg i ljepšeg okruženja za sve ljude. Veliku zahvalnost dugujem Javnom preduzeću „Šume Srpske“ za donaciju sadnica, kao i Humanitarnoj organizacijii „Srcem za Modriču“ koja je posredovala u organizaciji i organizovala volontere. Naravno, posebnu zahvalnost dugujemo i mještanima Koprivne koji su se dobrovoljno odazvali i pomogli da se sve posadi“, naveo je sveštenik Jadranko Stojanović.

Jovica Sjeničić, inženjer zaštite životne sredine, koji je izradio projekat hortukulturnog uređenja crkvenih dvorišta, kaže da je ovakvo uređenje, nažalost, rijetko.

„Pored toga što ima estetsku ulogu i uljepšava prostor, sadnja biljaka poboljšava mikroklimu, pruža zaštitu od vjetrova  i erozije zemljišta, a pomaže i prečišćavanje vazduha“, kaže Sjeničić i dodaje da je uređenje oko javnih objekata, puteva i oko preduzeća zakonska obaveza, što je javnosti malo poznato.

„Oko crkava smo birali vrste kao što su tisa koja je „sveto drvo“, aromatične vrste kao što je lavanda, neke četinarske vrste koje štite od zagađenja, naše domaće, autohtone vrste kao Pančićeva omorika i druge, ali uglavnom smo se trudili da biramo biljke koje će ljudima uljepšati boravak“, rekao je Sjeničić.

Predstavnik organizacije HO „Srcem za Modriču“ Aleksandar Zarić rekao je da će i dalje podržavati ovakve akcije, te da u saradnji sa strukom i volonterima drugih udruženja organizuje akcije pošumljavanja opštine Modriča.

Učesnici akcije su se nakon sadnje okupili na zajedničkom ručku u prostorijama crkvenog doma u Koprivni koji je trenutno u izgradnji.

Ž. J.

Tagovi: