Misterija leša u dvorištu porodične kuće

Mrtva žena starije životne dobi kod sebe nije imala nikakvih ličnih dokumenata te još uvijek se ne zna njen identitet. Na sebi je imala kratku ljetnu odjeću pa postoji mogućnost i da se smrznula.

Naime, juče je na pet centimetara iznad tla temperatura u Osijeku iznosila minus 7 stepeni Celzijusa. Međutim, pitanje je i dalje kako je stigla u dvorište u kojem je pronađena. Kako se neslužbeno saznaje, na rukama i odjeći mrtve žene bilo je tragova krvi, ali ni inspektori nisu bili sigurni da li je riječ o nasilnoj ili prirodnoj smrti, jer je tijelo mrtve žene pronađeno nekoliko metara od porušene manje drvene ograde, pa je postojala mogućnost i da se povrijedila dok je prolazila kroz nju. Međutim, isto tako postoji i mogućnost da se s nekim borila pa je tako zadobila povrede, prenosi “Jutarnji“…

Prva ju je ugledala Matija Turza koja je ujutro oko 7.10 sati krenula na svoje dvorište.

“Otvorila sam vrata od kuće i vidjela tijelo, ali sam u prvi tren pomislila da se radi o lutki. Ipak mi nije bilo svejedno i pozvala sam supruga Zvonka. Izišao je na dvorište i rekao da je to mrtvo tijelo njemu nepoznate žene, te da uđem u kuću i da ništa ne diramo. Odmah je pozvao policiju”, priča u šoku Matija Turza.

Kako šokirana Osječanka dodaje, tokom noći ona i suprug nisu ništa čuli.

“Na dvorištu je sve bilo razbacano, ali naša je kućica stara i ima debele zidove pa nismo ništa čuli, a i sve je zatvoreno da bude toplije. Drvena ograda od ranije je dijelom srušena, ali vandalima ona ionako ništa nije značila. Znali su nam ući u dvorište kroz vrata na Vukovarskoj ulici pa svašta raditi po dvorištu, a suprug i ja od straha nismo smjeli izići iz kuće. Čak smo počeli zaključavati i vratašca na bunaru, jer nas je bilo strah da nešto ne ubace”, priča kroz suze Matija koju je ovaj strašan događaj jako uznemirio.

“Ko zna šta se ondje dogodilo. Prugom često idu narkomani i pijani, te viču na sav glas. Odu do zgrade zvane “četverolist” gdje iza ima neka kao baraka gdje se noću okupljaju”, kazala je komšinica.

Policijski istražioci satima su prikupljali dokaze na mjestu događaja, uzimali uzorke ispod noktiju mrtve žene, pažljivo pospremali u vrećice sve što je na mjestu događaja pronađeno, te mjerili, fotografisali i označavali sva mjesta u dvorištu u kojem je tijelo pronađeno. Uzeli su i njene otiske prstiju zbog identifikacije. Tragova je, između ostalog, bilo i na plastičnoj kanti za papir, drvenom stolu i bunaru, pored koga je ležalo tijelo nepoznate žene. Uviđajem je rukovodio zamjenik županijske državne tužiteljice Zlatko Bučević, uz asistenciju policajaca MUP-a Hrvatske.

Oko 10.30 sati tijelo je vozilom osječke pogrebne firme “Ukop” prevezeno u Klinički bolnički centar na obdukciju kojom bi se trebalo utvrditi tačan uzrok smrti, kao i identitet pronađene mrtve žene, piše “Glas Slavonije“.

Uplašili se za supružnike

Na molbu istražitelja uplašeni supružnici Turza tokom prijepodneva nisu izlazili iz kuće da ne bi slučajno uništili dokaze. Kako se priča o pronalasku mrtvog tijela u dvorištu u Vukovarskoj 33 brzo proširila, a nije se znalo o kome je riječ, do dvorišta su došle komšije i uplakana rodbina, strahujući da se supružnicima Turza nešto nije dogodilo.

“To su divni ljudi. Drago mi je da se njima ništa nije dogodilo, iako je strašno što je tu neko preminuo”, kazala je rođakinja bračnog para. Komšinica s Vijenca Ivana Meštrovića kazala je da je porodica Turza poštovana od svih, kada nestane vode, svi kod njih idu na bunar.

(jutarnji.hr/glasslovenije)

Tagovi: