Slavimo Božić

Pravoslavni vjernici danas slave Božić, najradosniji praznik među svim praznicima! Tog dana se ovaplotio Isus Hristos i postao čovjek. Božić se slavi tri dana, a slavlje počinje 7. januara. Na Božić ujutro, prije svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja.

Domaćin i svi ukućani na Božić oblače najsvečanije odijelo, i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Poslije službe u crkvi se prima nafora i prvo se ona uzima na Božić. Ljudi se pozdravljaju riječima: "Hristos se rodi!".

Otpozdrav na ove riječi je: “Vaistinu se rodi”. Nećete se obrukati ni ako nekog pozdravite sa “Hristos se rodi!”, ali ipak, ne bi trebalo zaboraviti na izgovaranje riječi “Mir Božji”.

Ovaj način pozdravljanja, ako niste znali, treba koristiti sve do Bogojavljenja, 19. januara.

Na Božić, rano prije podne, u kuću dolazi specijalni gost, koji se obično dogovori sa domaćinom, a može biti i neki slučajni namjernik, i on se posebno dočekuje u kući, i zove se položajnik. Položajnik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta. Otvara vrata na šporetu ili peći, ranije na ognjištu, džara vatru i govori zdravicu:

- Koliko varnica, toliko srećica, Koliko varnica toliko parica (novca). Koliko varnica toliko u toru ovaca, Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, Koliko varnica, toliko gusaka i piladi, A najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj.

Domaćica poslije toga posluži položajnika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovjek, koji na Božić, i za cijelu narednu godinu donosi sreću u kuću.

Ona, takođe, na Božić obavezno mijesi česnicu, bijelu pogaču od pšeničnog brašna bez kvasca. Česnica spada u hljebne ili beskrvne žrtve, kao slavski kolač, i njene korijene, kao i za Božićnu pečenicu, treba tražiti u starozavjetnim pričama ο prinošenju žrtava Kaina i Avelja, sinova Adamovih.

Valja napomenuti i da se danas završava Božićni post, koji traje četrdeset dana. U toku cijelog ovoga posta ne jedemo meso, bijeli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srijede i petka koji se poste „na vodi".

Pored Srpske pravoslavne crkve, rođenje Hristovo danas slave i ruska i gruzijska crkva, zatim, kanonski nepriznate makedonska i crnogorska pravoslavna crkva. Po Julijanskom kalendaru slave i Jerusalimska patrijaršija, Kopti i manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Grčka, rumunska i bugarska pravoslavna crkva prešle su na novi kalendar, ali one nisu prihvatile Gregorijanski kalendar, već revidirani Julijanski kalendar, po predlogu naučnika Milutina Milankovića.

Svim vjernicima Božić je sinoć čestitao i patrijarh Irinej, uz želju da ovaj Božić donese mir i slogu svima.

- Mi danas slavimo rođenje sina Božjeg, rođenje onoga koji želi da nas preporodi i obnovi sliku Božju u nama, jer smo mi ikona i slika Božja, jer smo mi mali bogovi u tijelu zemaljskom - poručio je Irinej.

- Neka je srećan Badnji dan i blagosloven najradosniji i najveći praznik povodom Hristovog rođenja - dodao je patrijarh.

Tagovi: