Srpska u februaru dobija Glavnog revizora

Glavni revizor i njegov zamjenik biće izabrani najvjerovatnije u februaru na narednoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

U narednih nekoliko dana biće otvorene pristigle prijave na konkurs za izbore revizora i njegovog zamjenika, a nakon toga Komisija Narodne skupštine RS koja je formirana tim povodom trebalo bi da obavi i intervjue sa kandidatima koji ispunjavaju uslove.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, potvrdio je da bi na narednoj redovnoj sjednici parlamenta trebalo da bude izabran novi revizor, a kako nezvanično saznajemo već ove sedmice bi mogao biti i prvi sastanak Komisije za izbor glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora.

"Nezavisne" su još ranije objavile da je na konkurs za glavnog revizora i njegovog zamjenika pristiglo osam prijava, te da će za novog revizora nakon ostavke Duška Šnjegote biti imenovan Jovo Radukić, koji se i nalazi na toj funkciji ali u mandatu vršioca dužnosti.

Nakon intervjua sa kandidatima, Komisija za izbor glavnog revizora i zamjenika glavnog revizora napraviće listu najuspješnijih kandidata, koju šalje predsjedniku Republike Srpske, koji i predlaže imenovanje glavnog revizora i njegovog zamjenika.

Uslovi za glavnog revizora i njegovog zamjenika su zvanje diplomiranog ekonomiste sa stečenih 240 bodova i iskustvo u oblasti računovodstva i revizije, javnih finansija ili javne administracije u trajanju od najmanje deceniju. Jedan od uslova je da se protiv njih ne vodi krivični postupak, niti da su pravosnažno osuđeni na kaznu zatvora za krivična djela, sa izuzetkom djela protiv bezbjednosti u saobraćaju, a glavni revizor i njegov zamjenik imenuju se na period od sedam godina bez mogućnosti ponovnog izbora.

Pozicija glavnog revizora i zamjenika ostala je upražnjena nakon što su Duško Šnjegota i Darko Pejić podnijeli ostavke nakon kritika iz vlasti na njihov račun u vezi sa deficitom budžeta Republike Srpske. Glavna služba za reviziju javnog sektora na čelu sa Šnjegotom tada je utvrdila da je deficit budžeta RS oko 170 miliona KM, a što su iz Vlade RS odmah demantovali tvrdeći da je deficit oko 45 miliona KM, a što su kasnije potvrdili i u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

(NEZAVISNE)

Tagovi: