Pčelarima u Šamcu treba sigurno okruženje

Predavanje o temi ''Izazovi u pčelarstvu'', na kojem je bilo riječi o iskustvima Hrvatske u toj oblasti od kada je članica EU, održano je u Šamcu.

Predavač, docent Dražen Lušić sa Medicinskog fakulteta u Rijeci i član evropske komisije za pčelarstvo, rekao je da je pčelarima potrebno sigurno okruženje. 

"Pčelari moraju raditi na prostoru u kojem je maksimalno smanjen rizik od bolesti koje napadaju pčele, moraju biti pošteđeni mnogo čega što moderna poljoprivreda danas koristi, a što škodi pčelama. Moraju proći taj proces, kao i kod nas što se moralo proći, što će EU tražiti od primarnih poljoprivrednih proizvođača, da bi mogli ući u prostor finansiranja koji je veliki", kaže Lušić. 

On je naglasio da je dobro što je BiH kandidat za EU jer to znači da su u startu otvoreni pretpristupni fondovi. 

"Pčelari dobijaju novac, ali moraju opravdati trošenje, rezultatima pokazati da je uložen pravilno. Interes proizvođača i interes potrošača je veoma važan, a potrošači su mjera za sve", napomenuo je Lušić. 

Predsjednik šamačkog Udruženja "Maslačak", koje je organizator predavanja, Aco Malić rekao je da je stepen organizovanosti pčelarstva u šamačkoj regiji na niskom nivou i da je pčelarima potrebno još opreme. 

On je naveo da se oblast pčelarstva mora jačati, odnosno jačati pčelare pojedinačno da bi jačala udruženja. 

"U Udruženju imamo 45 pčelara. Vidimo šansu da posredstvom fondova u sistem finansiranja uključimo nove pčelare, a postojeće, pogotovo mlađe, ojačamo materijalno i kadrovski. Ovo je traženje odgovora kako aktivno učestovati u projektima EU", dodao je Malić.

Tagovi: