Muzej supružnika Bačić podsjetnik na život naših predaka (FOTO)

Već duže od dvije decenije supružnici Hasan i Velida Bačić iz sanskog sela Vrše sakupljaju stare predmete koji su se u prošlosti koristili u svakodnevnom životu, a vremenom su uspjeli oformiti vlastiti mali muzej.

Odavno je on na glasu kao atrakcija u samom selu, ali i šire, a smješten je u podrumu porodične kuće Bačićevih kao trajni podsjetnik na vrijeme kako se nekada živjelo na ovim prostorima.

Bačići kažu kako već dugo vremena, na razne načine, dolaze do starih predmeta i imaju ih već toliko da su formirali respektabilnu zbirku u kojoj se nalazi više stotina različitih predmeta, a nekih od antikviteta koje posjeduju ne bi se postidjeli ni pravi muzeji.

Kažu da su za sve posjetioce, koji žele vidjeti njihovu muzejsku zbirku, vrata u svako doba otvorena.

"Sve je počelo tako što smo naslijedili dosta starih predmeta, a nakon toga smo ih počeli i sakupljati. Prvo smo krenuli od starog posuđa, glinenih i keramičkih posuda, sadžaka, starih alatki i sličnog pribora, a zatim smo počeli sakupljati i druge predmete. Vremenom smo toliko zavoljeli ovaj hobi, uvukao nam se pod kožu, tako da održavamo konkakte i sa drugim kolekcionarima, razmjenjujemo predmete i sarađujemo", priča Velida Bačić. Dodaje kako je teško nešto izdvojiti iz bogate kolekcije, ali da se očuvanošću ističu stare turske sablje i noževi, čija je starost preko tri stotine godina, kao i jedan medaljon iz 16. vijeka, koji potiče iz Rusije, a Bačići su ga sasvim slučajno kupili na buvljoj pijaci u Banjaluci.

U zbirci se nalaze i stari drveni plugovi kojima se nekada oralo, pribor za preradu i obradu vune, stare pegle na žar, orijentalna sofra i brojni drugi predmeti.

Bačići imaju namjeru da prošire prostor u kojem se sada nalazi njihova privatna muzejska zbirka, kako bi se mogli smjestiti eksponati koje namjeravaju nabaviti u budućnosti.

S ponosom kažu da je kolekcija predmeta koje posjeduju uspomena na prošlost i način života kojim su živjeli naši preci.

"Ljudi se olako lišavaju starih predmeta, bacaju ih u smeće ili uništavaju. Pozivamo svakog ko posjeduje nešto vrijedno iz prošlosti da nas kontaktira, spremni smo i platiti za neki vrijedan predmet", kažu supružnici Bačić.

PIŠE: Zlatan Čekić, NEZAVISNE

Tagovi: