U Sarajevu protest protiv Kolinde i "ruske čizme"

Ispred Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu danas je organizovano mirno protestno okupljanje građana zbog politike aktuelnih vlasti Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu.

Protestno okupljanje organizovao je Bošnjački pokret pod sloganom "Ne tuđmanizaciji BiH i stop 'ruskoj čizmi' u BiH 22 godine poslije Daytona", u vrijeme sastanka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s članovima Predsjedništva BiH.

Učesnici protesta su iskazali negodovanje prema politici zvaničnog Zagreba transparentima na kojima je, između ostalog, pisalo "Hoćemo ista prava za Bošnjake u Hrvatskoj i Hrvate u BiH", "Kolinda budi antifašista, prestani podržavati hrvatski fašizam iz prošlosti", "Hoćemo evropske standarde u izborno zakonodavstvo BiH", "Ne tuđmanizaciji"...

Na protestnom okupljanju simbolično su učestvovala 22 građanina Bosne i Hercegovine zbog, kako su naveli, opredjeljenja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da, 22 godine nakon Mirovnog sporazuma potpisanog u Daytonu "politiku međudržavnih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine gradi na principima i politici predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana iz perioda udruženog zločinačkog poduhvata, agresije na Bosnu i Hercegovinu i progona bošnjačkog stanovništva od tadašnje vojske Republike Hrvatske".

Prema riječima Sejfudina Tokića, predsjednika Bošnjačkog pokreta, današnji dolazak hrvatske predsjednice i neke najave ukazuju da se kroz formu izbornih procedura "pokušava izvršiti pritisak za ekskluzivne izborne jedinice i ekskluzivne prostore za Hrvate, što bi vodilo ka podjeli BiH". Dodao je da je hrvatska predsjednica dobrodošla u BiH, ali bez politike Franje Tuđmana.

Tagovi: