Vukotić: Mektić je prijetnja po bezbjednost BiH

Predsednik Udruženja ''Veterani Republike Srpske'' Duško Vukotić tvrdi da je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić najveća pretnja po bezbednost BiH.

"Zašto? On jeste ministar, ali je izmišljenom pričom o „Srbskoj časti“ i paravojnim formacijama, iz verovatno njemu poznatih razloga, stvorio takve tenzije da su se usejale društvene mreže, da se stvara netrpeljivost među etničkim grupama, bez ikakve potrebe", rekao je Vukotić na konferenciji za novinare u Banjaluci - drugoj po redu za dva dana koliko traje prepucavanje s Mektićem.

Poručio je Mektiću da se pozabavi, kako je rekao, najvećim bezbednsonim izazovom u BiH tako što će ispitati ko kupuje placeve na tzv. „zelenoj transferzali“ između Sarajeva i Trnova. Vukotić nije otkrio o kome se radi, ali su mediji ranije izveštavali da nekretnine u tom delu BiH kupuju Arapi.

Novinarima je podelio „analizu“ svih dosadašnjih terorističkih napada u BiH kako bi pokazao da ni u jedan od njih nisu bile umešane grupe poput „Veterana“ ili „Srbske časti“.

"Srbsku čast“ branimo zato što sa njima imamo sporazum o saradnji, zato što smo ih mi pozvali na proslavu Dana Republike Srpske i zato što želimo da otklonimo svaku sumnju o lošim namerama", objasnio je Vukotić.

Kao što je Mektić na konferenciji za medije pokazivao fotografije uniformisanih i naoružanih pripadnika „Srbske časti“, Vukotić se poslužio istom metodom.

Pokazao je već poznatu fotografiju iz teretane, na kojoj je minsitar Mektić sa Zejdom Dukmenićem, pripadnikom nekadašnje jedinice tzv. Armije BiH „Crni labudovi“.

"Veterani nemaju ništa protiv Zejda ni protiv 'Crnih labudova'. Čak nam ne smeta to što oblače uniforme nakon rata jer povelja UN to dozvoljava ratnim veteranima u celom svetu. Ali, pitamo zbog čega Mektiću smetaju samo ratni veterani RS i njihove mirnodopske unifome!? Zašto mu smeta to što su momci iz 'Srbske časti' obukli naše uniforme da bi se slikali za Dan Republike", rekao je Vukotić.

Na pitanja novinara šta sada misli o predsedniku RS Miloradu Dodiku, koga je na protestima 2014. nazivao raznim pogrdnim imenima, i da li ga političari zloupotreljavaju za svoje sukobe, Vukotić je odgovorio da Dodik kao predsednik dobro brani suverenitet RS. O Dodiku, kao predsedniku partije, nije želeo da govori.

Vukotić tvrdi da su i opozicionari u to vreme pokušali da ga zloupotrebe za svoje ciljeve, ali smatra da su protesti imali efekat jer je u RS počelo da se priča o položaju srpskog borca.

SIPA proverava "Srbsku čast"

Državna agencija za istrage i zaštitu obavlja određene provjere u vezi navoda da u Srpskoj postoje paravojne formacije.

Ipak ne žele da daju više informacija.

PIŠE: Slobodan Popadić, Euro Blic

Tagovi: