Daliborova ergela rasnih konja postaje turistička atrakcija

U Orahovi, dijelu modričkog sela Skugrić, podiže se ergela konja. Vlasnik Dalibor Bijelić kaže da je ponosan na pitome domaće životinje koje ima, pa pokušava da im obezbijedi što bolje uslove na svom imanju.

Ergela na imanju Dalibora Bijelića broji četiri grla, a ideja za istom, kaže Bijelić, pojavila se još u djetinjstvu.

DALIBOR BIJELIC SA SVOJIM LJUBIMCEM

"Kao dječak sam otišao u goste kod rođaka na Zmijanje. Sa svojih pet ili šest godina jahali smo poludivlje konje i od tada se rodila ideja da jednog dana podignem ergelu konja", kazuje Dalibor Bijelić.

Proširenje ergele

Planira se i proširenje ergele, neće se gledati na broj konja, samo da ih je što više.

"Imamo tri rasne punokrvne kobile i jednog ždrijepca. U dogledno vrijeme planiramo da znatno povećamo broj grla", planira Bijelić.

Sagradio je staju za konje, čitavu njivu je ogradio za njih i sve djeluje obećavajuće.

"Nadam se da će sve biti kako sam zamislio. Na našim terenima tako nešto ne postoji. To nedostaje modričkom kraju. Druženje sa tako lijepim i pametnim životinjama je više nego prijatno", nastavlja Bijelić.

Posebna ishrana

Dalibor Bijelić kaže da treba voditi računa o ishrani konja.

"Konj je životinja koja uvijek nešto jede. Treba da ima travu, zob, žito. Kao životinje, iziskuju obazrivosti. Dosta su probirljivi i treba voditi računa o ishrani", napomenuo je vlasnik ergele u Skugriću.

OCEKUJE SE PODMLADAK DO KRAJA GODINE

Do kraja godine očekuje se i podmladak na ergeli.

"Nedavno se jedna kobila družila  sa našim ždrijepcem i do kraja godine očekujemo da imamo ždrijbe. Ima posla. Najviše se ja brinem, pa prijatelji i mojih dvoje dece, iako su još nejaki. Imam jednog drugara ovde koji je stalno angažovan i svi zajedno guramo naprijed", zaključio je Dalibor Bijelić.

U Orahovi, u Skugriću kod Modriče, ergela Bijelića mogla bi postati turistička atrakcija, jedinstven primjer ove vrste u modričkom kraju.

Glas Regije

Tagovi: