Povećana proizvodnja voća

Na području opštine Šamac ima oko 68 hektara registrovanih voćnjaka, a posljednjih godina intenzivirana je proizvodnja jagodičastog voća, rekao je samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac Mladen Adžić.

Adžić ističe da se posljednjih godina podižu novi kvalitetni zasadi primjenom savremene agrotehnike i da je opština prepoznala tu proizvodnju, te putem Pravilnika o podsticajima dala određenu podršku voćarskoj proizvodnji u 2017. godini, što je nastavljeno i ovoj godini. 

"Kada je riječ o podsticajima, opština je razmišljala da se ta proizvodnja stavi u određene organizovane tokove. Voćari imaju mogućnosti da proizvedene količine voća predaju organizatoru otkupa i na bazi dokumentacije koja se dobija mogu da podnesu zahtjev za ostvarivanje podsticaja koji se isplaćuje na bazi otkupljenih količina za kalendarsku godinu u kojoj se podnosi zahtjev", precizirao je Adžić. 

On je dodao da je posljednjih godina intenzivirana prizvodnja jagodičastog voća, te da je riječ o manjim poljoprivrednim proizvođačima koji egzistenciju obezbjeđuju na svom gazdinstvu. 

"Opština će najvjerovatnije da prepozna ovu grupu, čak je i Pravilnik definisao tako da ova gazdinstva ne moraju biti registrovana, a imaju mogućnost da ostvare podsticaj", naveo je Adžić. 

Tagovi: