Koncerti kvarteta flauta ''Flutete'' širom Srpske

Kvartet flauta ''Flutete'', koji čine Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević i Deana Simić sviraće u Derventi, Brodu, Novom Gradu, Višegradu, Stanarima i Šamcu, a sve u sklopu projekta decentralizacije kulture.

Prvi koncert održaće 13. februara u Derventi, a dan kasnije ''Flutete'' će svirati u Brodu. Prema rečima Sunčice Lončar, novost je saradnja sa udruženjima osoba sa invaliditetom.

"Ministarstvo prosvete i kulture RS raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti muzičke i muzičko - scenske delatnosti u oblasti decentralizacije kulture, u kojem je jedan od uslova bio uključenost osetljivih grupa i lica sa posebnim potrebama u realizaciju programskih aktivnosti. Uz pomoć profesora Lazara Radoje, koji je zaposlen u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banjaluci, a koji je savladao Brajevo muzičko pismo zbog jednog svog učenika, stupila sam u kontakt sa nastavnicom muzičke kulture iz Dervente. Ona je slepa kao i njeni učenici. Tako smo se odlučile javiti i Centru za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ – objašnjava Lončar.

Predlog „Fluteta“ da održe koncert polaznicima - đacima pomenutog centra je, kaže ona, s radošću prihvaćen.

"Pripreme za događaj ovakve vrste nisu ni slične uobičajenim pripremama za koncert klasične muzike. Počevši od izbora kompozicija, preko slaganja redosleda dela u programu, načina angažovanja publike, osmišljavanja prikladnog narativnog dela programa i slično. Bilo je potrebno uključiti stručnjake iz oblasti defektologije i metodike muzičke kulture za decu s posebnim potrebama. Imale smo veliku sreću i čast što smo upoznale nastavnicu Violetu Pećić iz Dervente koja je, osim podrške iz muzičke struke, imala i ulogu koordinatora u ovom projektu", rekla je Lončar.

Tako su, dodaje ona, odbrana dela J. S. Baha, S. Džoplina, P. Koepkea, N. Rimskog Korsakova, J. Bramsa, V. A. Mocarta i P. I. Čajkovskog.

"Vrlo dobro znamo da mnogim stanovnicima naše države koncertne dvorane nisu dostupne, te ostaju uskraćeni za ovakakv vid uživanja u muzici, a pogotovo osobama sa posebnim potrebama. Zato smo odlučile da dođemo u Centar za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ i da koncert održimo upravo tamo. Naša želja i misija je da kroz ovakve projekte „dovedemo“ muziku publici, a ne publiku u koncertnu dvoranu", poručuje Lončar.

Kako se neke od opština još uvek nisu oporavile od poplava, „Flutete“ će svirati u netipičnim prostorima.

"U Višegradu ćemo održati koncert za osobe sa invaliditetom, opet uz pomoć mnogih ljudi dobre volje, koji pored svog redovnog posla, nalaze vremena i volje da muzikom obogate svakodnevicu. Nakon ova dva, ostala četiri koncerta planiramo od aprila do juna. Svaki od njih imaće neku specifičnost", rekla je Lončar.

Krajem prošle godine „Flutete“ su banjalučkoj publici predstavile projekat „All these premieres“ (Sve te premijere), koji je istovremeno bio i deo programa obeležavanja 85 godina postojanja Banskog dvora.

Njihov repertoar je veoma bogat. Pored dela klasične muzike, po čemu ih publika vrlo dobro poznaje, sviraju i nešto neuobičajeniji repertoar za ovakvu vrstu ansambla – džez i rege.

Poznate širom Srpske

Kvartet flauta „Flutete“ do sada je nastupao u svim krajevima RS, regiona i šire. Umetnice ansambla realizovale su i projekat „Muzički četvrtak sa Flutetama“.

"U svim mestima u kojima smo do sada nastupale imale smo publiku od najmlađih do najstarijih generacija, kojima je zajednička ljubav prema muzici koju izvodimo. Naš repertoar je veoma raznolik, a čine ga i Mocartova klasika, Mendelsonov romantizam, te džez standardi i zabava muzika u aranžmanu za četiri flaute", rekla je Sunčica Lončar.

PIŠE: Sanela Jovanović, EuroBlic

Tagovi: