Banjalučani mole: Zatvorite kružni i posadite cvijeće

Bijesni vozači u Banjaluci traže od Grada da na kružnom toku na Laušu postave veliku tablu sa natpisom da automobili u unutrašnjoj traci nemaju prednost. U suprotnom, predlažu da se unutrašnja traka zatvori i zasadi cvijeće…

“Da li možete na kružnom toku na Laušu staviti veliku tablu da auta u unutrašnjoj traci moraju propustiti one iz spoljne, pa tek onda izaći? Taj kružni tok sa dvije trake je veliki problem jer mnogo naroda ne zna pravila”, pitali su vozači nadležne, tvrdeći da mnogi ne znaju koristiti kružni tok sa dvije trake.

Zbog onih koji ne poštuju pravila često se na kružnim raskrsnicama čuju sirene, škripanje guma i psovke, a nepoznavanje propisa često uzrokuje i sudare, piše “EuroBlic”.

Pravila kružnog toka su jasna. Auto u unutrašnjoj traci, pri izlasku iz raskrsnice, nema prednost u odnosu na auto u spoljašnjoj traci kružnog toka. Dakle, vozači iz unutrašnje trake ne smiju da sijeku put ostalim vozačima, već treba da voze u kružnom toku sve dok ne budu imali priliku za bezbjedan izlaz iz raskrsnice, ne ometajući ostale vozače. Istovremeno, vanjskom trakom se kreću samo vozila koja iz raskrsnice izlaze na prvom isključenju.

“Treba unutrašnju traku zatvoriti i zasaditi cvijeće tako da ne zbunjuje ljude! Mnogo ih je koji su ubijeđeni da oni u unutrašnjoj traci imaju prednost pa drsko stisnu po gasu kad se isključuju, misleći da svi ostali u tom trenutku trebaju stati i propustiti njih koji sijeku spoljnu traku. Najgore je definitivno ovdje na Laušu”, kaže jedan od vozača, dodajući da na kružnim tokovima treba postaviti i policajce da kažnjavaju bahatost.

 

Tagovi: