U Šamac dopremljeno četiri i po tone humanitarne pomoći

U Crveni krst u Šamcu danas je dopremljeno četiri i po tone humanitarne pomoći, koju su obezbijedile Međunarodna humanitarna organizacija ''Novi horizonti'' iz Čitluka i organizacija ''Kraljica mira'' iz Italije za 225 socijalno ugroženih stanovnika u povratničkim mjesnim zajednicama na području ove opštine.

Riječ je o prehrambenim i higijenskim paketima, medicinskim pomagalima i odjeći koji su dopremljeni posredstvom Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica Federacije BiH.

Zamjenik načelnik opštine Šamac Đuro Ivanović kaže da je ova pomoć rezultat kontakata sa federalnim ministarstvom.

"Pomoć će doprinijeti ublažavanju materijalnih problema povratnika u opštini Šamac", kaže Ivanović.

Koordinator za rad dvije humanitarne organizacije Jakov Šimović rekao je novinarima da se “Novi horizonti” i “Kraljica mira” svake godine obrate Ministarstvu raseljenih lica i izbjeglica FBiH kako bi dobili informacije u kojem području je pomoć najpotrebnija.

"Ovo je naša šesta posjeta Posavini. Bili smo u Vukosavlju i Odžaku, a danas smo, na prijedlog pomoćnika resornog ministra Zdravka Belje, došli u Šamac", naveo je Šimović.

On je istakao da je prioritet organizacija “Novi horizonti” i “Kraljica mira” da dostave pomoć ljudima kojima je to potrebno, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Predstavnik Crvenog krsta u Šamcu Aleksandar Panić naglasio je da će pomoć biti podijeljena u povratničkim mjesnim zajednicama na osnovu spiskova i kriterijuma Crvenog krsta.

"Uloga Crvenog krsta u ovim aktivnostima je da pruži logističku podršku za smještanje robe u magacine, kao i distribuciju u mjesnim zajednicama, što radimo u saradnji sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica", kaže Panić.

 

Tagovi: