Srbac: Zavarao i upecao soma kad mu vrijeme nije

Sportski ribolovac Ranko Radonić iz Lilića kod Srpca nije ni slutio da će jutros u nabujalom i mutnom Vrbasu uloviti soma teškog osam kilograma. Izašao je na vodu da lovi bijelu ribu udicom na plovak, a kao mamac koristio je crnu (crvenu) glistu.

„Debljina osnovnog najlona na štapu je bila 025, a podvez čak 020 mm, sa udicom „četvorka“, što se, uglavnom, koristi za pecanje sitne – bijele ribe. Ali, ne lezi vraže, moj mamac je pronašao som i počela je velika borba. Valjalo je, na dosta nepristupačnom terenu, održati i zamoriti ribu da bi je lakše izvadio iz vode. Na sreću, uspio sam u tome, a iznenađenju nije bilo kraja“, za BN portal ispričao je srećni i spretni ribolovac Ranko Radonić.

On dodaje da som od osam kilograma i nije neki kapitalac hvale vrijedan, ali je neobično da je još uvijek aktivan, a poznato je da ova riba zimi ne radi, već miruje u svom staništu.

Dugotrajno lijepo vrijeme, temperature iznad uobičajenih za ovo doba godine, te pomutne vode Vrbasa, pokrenulo je soma da traži hranu i tako se našao i na udici ribara.

„Znajući da je najlon bio isuviše nejak za veću ribu, nisam vjerovao da ću izvaditi soma iz vode. Zato sam primjenio stečeno znanje i u tome sam uspio, što me, moram priznati, čini ponosnim“, oduševljeno kaže ribolovac Ranko. 

Njemu kolege ribolovci čestitaju na ulovu, ali i ne kriju ljubomoru, jer nije mala stvar uloviti soma usred zime „kad mu vrijeme nije“.

BN TV

Tagovi: