Srednjoškolci odlaze u Petnicu da usavrše znanje

Opština Šamac podržaće četiri najbolja učenika iz matematike i hemije iz Srednjoškolskog centra ''Nikola Tesla'' koji će boraviti u naučno istraživačkoj laboratoriji Petnica kod Valjeva od 7. do 13. marta ove godine. 

U Petnicu idu Dušan Živković, Ksenija Stefanović, Aleksandar Marinković i Milenko Ignjatović. Svaki učenik će dobiti po 350 KM, a opština snosi i troškove prevoza.

Tim povodom načelnik Opštine Đorđe Milićević je organizovao danas prijem u svom kabinetu i istakao da iz RS u Srbiju ide ukupno 14 učenika, od čega iz Šamca četiri. To pokazuje koliko su djeca iz ove opštine nadarena i koliko su njihovi profesori iz Srednjoškolskog centra, Senka Tešić i Aleksandar Simić, doprinijeli tome.

"Moramo promjeniti sistem, na način da pomažemo onima koji mogu mnogo više, a ovi učenici su jedni od njih. Oni će promovisati opštinu, a najbitnije da sa svojim vršnjacima u svojoj oblasti pokažu koliko znaju i značajno će napredovati što će dati jedan dodatan uspjeh budućim generacijama koji se školuju u srednjoškolskom centru u Šamcu“, kaže Milićević.

On je dodao da će Opština i narednih godina pomagati odlazak u Petnicu.

Profesorica hemije Senka Tešić istakla je da naši učenici u Petnici mogu naučiti više nego što im škola može pružiti, jer je to elitna obrazovna ustanova.

Učenika Dušana Živkovića zanima hemija i ističe da mu odlazak u Petnicu mnogo znači da se ostvari, stekne iskustvo i vidi kako to rade najbolji naučnici.

Učenica Ksenija Stefanović kaže da očekuje da proširi svoje znanje, stekne nove prijatelje, te da ima lakši pristup laboratorijama i ljudima od nauke tj. mentorima sa raznih fakulteta iz Srbije i naučnicima.

Tagovi: