Mitrović šešir ne skida ni pred Dodikom

Kada hoću da se sakrijem, samo skinem šešir i niko me prepoznati neće. Ova šaljiva rečenica Gorana Mitrovića iz Donjeg Žabara najbolje svjedoči koliko čovjek može da se srodi s komadom odjeće, čak do te mjere da ona postane njegov zaštitni znak.

Uspješan privrednik, veterinar, bivši načelnik opštine i nekadašnji poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske gdje god da se pojavi biva u centru pažnje. Tako je bilo i juče. Na sastanku poljopivrednika sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, premijerkom Željkom Cvijanović i predstavnicima resornog ministarstva, a i poslije pred kamerama i fotoaparatima, Mitrović nije skidao svoj veliki, crni šešir.

"Mislim da sam taj kupio u Beču, u Marijahilfer Štrase. Tu ima prodavnica šešira i prodavnica obuće velikog broja, koju ja nosim. Kad god tamo svratim, uvijek kupim i jedan šešir", počinje razgovor za „EuroBlic“.

Mada ga u javnosti neki znaju i pod nadimkom „stetson“, što je marka američkog kaubojskog šešira, Mitrović priča da nije opterećen skupim, brendiranim šeširima, ali ima i nekoliko takvih koje je dobio na poklon.

Koliko se sjeća, najskuplji je platio oko 150 evra, ali bira uvijek one sa velikim obodima.

"Gdje god nađem neobične, zanimljive šešire, slamnate, ja ih kupim. Volim one koji nisu novi, koji su već malo oblikovani, prošli kroz ruke više puta. Ne volim uglađeno", priznaje Mitrović.

Nije opterećen brendiranim šeširima

Prvi susret s ovom vrstom kape imao je još kao dijete, jer kaže da je u Posavini običaj da se nose šeširi, ali malog oboda. To je nastavio i na studijima veterine u Sarajevu, a potom i na poslu kao veterinar, ali sa velikim šeširima.

Prisjeća se prvih anegdota iz tog perioda, naravno, na račun šešira.

"Ljudi su govorili: “Vidi, onaj Lukin mali džabe išao na fakultet; nosi šešir k'o kak'a seljačina”. E, kada je prošlo nekoliko godina, kada sam napravio neki poslovni uspjeh, isti taj čovjek mi kaže: “Jao doktore, što imaš dobar stajling”. Pri tom, isti ja, isti šešir", kaže Mitrović kroz smijeh.

Uspešan privrednik, veterinar, bivši načelnik opštine i nekadašnji poslanik
Pošto je šešir odavno njegov zaštitni znak, više niko i ne traži da ga skine pri ulaksu u instituciju ili tokom poslovnih razgovora. Međutim, ranije nije bilo tako.

"Kada sam postao načelnik opštine, pa u Sarajevo otišao da primim sertifikat CIK u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, novinar me pita, zar to što imam šešir nije omalovažavanje Doma. Rekao sam mu: “Vidi šta je ovde umotanog svijeta; da li i oni omalovažavaju ovaj dom”, prisjeća se Mitrović.

Slična scena ponovila se i kada je osvojio poslanički mandat u Narodnoj skupštini Srpske. Kada je pitao da li može da uđe sa šeširom na glavi, tadašnji predsjednik Igor Radojičić mu je odgovorio: „Gdje ćeš sa šeširom, praviš skandal“.

"Rekao sam: “Dobro predsjedniče, samo mi recite gdje to piše u protokolu”. Iako je rekao da ne piše nigdje, ipak sam skinuo šešir", priča Mitrović.

Šta je lovac bez šešira

Goran Mitrović važi za strastvenog lovca. Baveći se tim sportom kaže da je obišao pola svijeta. Priznaje da ima veliku kolekciju trofeja i da mu je svaki drag na svoj način. Za današnje lovce ima poruku.

"Danas su većina lovaca pomodari. Ako nije odstrijelio srndaća ili vuka za medalju, za njega je lov neuspio. Za mene to nema veze, meni je svaki trofej - trofej. Čim izlazim iz kola i ulazim u lovište, postajem dio prirode. Moram da budem nevidljiv. Današnji lovci nose mezu, piće, počinje galama. To nije lov, to je malograđanština. Ako hoćeš da budeš pravi lovac, uzmi pušku na leđa, otiđi u lov i budi mudriji od divljači", poručuje Mitrović.

EuroBlic

Tagovi: