Mladić preko Fejsbuka opljačkao Švajcarca za 2,5 miliona KM

Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina policija je podnijela izvještaj protiv Aleksandra Perića (23) iz Bijeljine da je prevario državljanina Švajcarske i oštetio ga za 2,57 miliona maraka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, navodeći inicijale, saopštilo je da Perića terete za prevaru. Ovoj gotovo filmskoj priči, kako saznajemo, kumovale su društvene mreže.

Navodno, mladić se putem Fejsbuka imućnom strancu predstavio kao socijalno ugrožena osoba, koja je u veoma teškoj materijalnoj situaciji. Imao je nekoliko lažnih Fejsbuk naloga te je, kako ga i terete, lažnim prikazivanjem činjenica u više navrata državljanina Švajcarske doveo u zabludu da mu uplaćuje novac.

On je, kako nezvanično saznajemo, naveo lakomislenog stranca da mu na njegove račune u nekoliko različitih banaka uplaćuje novac, a pored toga i na račune drugih lica kako bi cifre bile manje upadljive.

Sačinjavao je lažne ugovore kako bi na osnovu njih podizao novac iz banaka.

"A.P. sumnjičimo da je u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica državljanina Švajcarske doveo u zabludu. Naveo ga je da mu u više navrata isplati novac na račun", kažu iz bijeljinske policije.

Dodaju da je potom osumnjičeni bez zakonom propisanih isprava doznačena sredstva podizao, te na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2,5 miliona KM.

Prevara je otkrivena u julu prošle godine, a za Perićem je bila raspisana potjernica.

Policija je tad vršila pretrese na više lokacija, a pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnog djela. Oduzeti su određena količina dokumentacije, mobilni telefoni, prenosni računari, automatska puška i meci, kao i folksvagen tuareg i krajsler.

"Osumnjičeno lice lišeno je slobode 31. decembra 2017. godine, u okviru međunarodne istrage Uprave kriminalističke policije u vezi s krivičnim djelima prevara", navode u policiji.

Nezavisne novine

Tagovi: