BiH: Baza od šest milijardi dolara ruina

Na zapadu Bosne, na granici sa Hrvatskom, nalazi se ''Objekat 505'' – najveća podzemna vazdušna baza na Balkanu. Primarna svrha objekta bila je smeštaj radarskog sistema i strateške odbrane Jugoslavije.

U filmu „Ratovi Zvezda: Imperija uzvraća udarac“, pobunjenici svoje letelice čuvaju u podzemnoj bazi i izlaze samo kada treba da udare na Imperiju. Vazdušna baza Željava predstavlja jugoslovensku verziju te baze.

Izgradnja baze je izvedena u tajnosti između 1957. i 1965. godine, a cijena radova iznosila je nevjerovatnih šest milijardi dolara. Tajna baza postavljena je u centar mreže vojnih instalacija, a odlično je bila povezana sa brojnim aerodromima, radarskim i PVO sistemima u okolini.

Baza Željava, kako je nezvanično zovu, predstavljala je čudo vojne industrije. Podzemni aerodrom je imao četiri izlaza, a sa svakog su mogli da uzleću borbeni avioni. Dve eskadrile lovaca su bile stacionirane u bazi koja je dizajnirana i da primi nuklearnu bombu. Baza je mogla da se hermetički zatvori tako da 1.000 ljudi unutra preživi bar 30 dana.

Objekat 505 imao je pristup podzemnom izvoru pijaće vode i imao je svoj generator elekritrične energije. Gorivo je dovođeno u bazu podzemnim cevima koje su dolazile iz takođe podzemnog stovarišta goriva u blizini Bihaća.

Tokom povlačenja JNA iz Bosne, odlučeno je da se baza onesposobi, odnosno uništi, kako bi se sprečilo da posluži neprijatelju. To je učinjeno aktiviranjem ugrađenog eksploziva, a demoliranje baze je dovršila vojska Republike Srpske Krajine koja je digla još 56 tona eksploziva. Udar je bio toliko jak da se osetio u obližnjem Bihaću.

Danas, napuštena baza nalazi se na teritoriji BiH. Prilaz je nemoguć bez stručnog lica, a i tada se savetuje oprez zbog velikog broja nagaznih mina i drugih eksploziva.

Tagovi: