RECEPT DANA: Krompir u bešamel sosu

Krompir je povrće koje se najčešće koristi kao prilog glavnom jelu. Postoji stotine načina na koje se sprema, a mi vam donosimo jedan od njih.

Potrebno je:

4 veća krompira

200 g šampinjona

1 srednja glavica crnog luka

300 g svinjskog mljevenog mesa (od buta)

3 veća čena bijelog luka

1/4 kašičice timijana

1/2 kašičice sveže, mljevenog bibera

100 ml bijelog vina

po ukusu suvi biljni začin

Bešamel sos:

- 60 g maslaca

3 kašike brašna

100 g krupno izrendanog kačkavalja

1 čaša (od 180g) kisele pavlake

- 1/2 l mlijeka

suvi biljni začin

I još:

80 ml ulja 

Krompir očistiti i isjeći na krugove, debljine, oko 8mm. Šampinjone isjeći na krupnije listiće. Crni i bijeli luk, sitno, isjeckati. 

U odgovarajuću posudu sipati ulje i staviti da se zagrijeje. Na zagrijano ulje dodati obe vrste, isjeckanog, luka, promiješati i, na srednjoj vatri, dinstati, poklopljeno. Kada luk postane staklast ubaciti mljeveno meso i, dobro, ga viljuškom razdvojiti, da postane mrvičasto.

Kada meso promijeni boju (ne mora da se potpuno isprži), ubaciti, isjeckane, šampinjone. Nastaviti sa dinstanjem (ako je potrebno sipati, malo, bijelog vina), dok ne ispari voda, koju su pečurke pustile. Na kraju, sipati bijelo vino i, varjačom, dobro izgrebati dno posude, da bi se skinuli svi sastojci, koji su se zalijepili, prilikom prženja mesa. 

Dodati timijan, biber i suvi biljni začin. Promiješati i skloniti na stranu. 

Bešamel sos: U dublju posudu staviti maslac. Posudu staviti na šporet, da se maslac rastopi. Na rastopljeni maslac dodati tri, pune, kašike brašna. Promiješati, da nema grudvica, i pržiti brašno, da promijeni malo boju, uz neprestano miješanje. Sipati, polako, toplo mlijeko i, žicom za mućenje, skuvati sos. 
Dodati kiselu pavlaku, sjediniti, pa ubaciti izrendani kačkavalj. Dobro promiješati. Suvi biljni začin staviti po ukusu.
 
U pripremljeni bešamel dodati smjesu sa mesom, promiješati, pa ubaciti, isječeni, krompir. Dobro promešati. 

Uzeti, dublju, teflonsku, posudu (ili neku posudu sa debljim dnom, da jelo ne bi zagorilo) podmazati je uljem, pa izručiti pripremljen smjesu. Poravnati kašikom i dobro zatvoriti alu folijom. Staviti da se peče, u prethodno zagrijanu rernu, na 200 stepeni - 45 minuta.

Zatim izvaditi posudu iz rerne, skloniti foliju i vratiti u rernu, da se jelo zapeče. Poslužiti sa salatom, po želji.

Coolinarika

 

Tagovi: