Skinuti sa ''sive liste'': BiH se izborila sa pranjem novca i finansiranjem terorizma

Na Plenarnoj sjednici Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca u Parizu danas je 40 država jednoglasno odlučilo da BiH bude skinuta sa ''sive liste'' FATF-a.

Zaključeno je da je BiH otklonila nedostatke u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa preporukama FATF-a, zbog čega su stvoreni uslovi da BiH bude skinuta sa "sive liste" i da bude stavljena u redovan režim izvještavanja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se navodi da su koristi za BiH zbog skidanja sa FATF "sive liste" višestruke i napominje da su se, zbog činjenice da je BiH stavljena na tu listu, privredni subjekti u svakodnevnom poslovanju "susretali sa otežanim platnim prometom između banaka u BiH sa inostranstvom".

"Skidanjem BiH sa FATF `sive liste` prestaju i uzroci za probleme sa kojima se susreću poslovni subjekti iz BiH u svakodnevnom poslovanju, kao i za probleme sa kojima se susreću građani BiH prilikom obavljanja finansijskih transakcija sa inostranstvom", naglašava se u saopštenju.

Iz Savjeta ministara dodaju da realizacijom FATF Akcionog plana i skidanjem BiH sa "sive liste" posao BiH nije završen.

"Opredijeljeni smo da se i dalje kontinuirano borimo protiv finansiranja terorizma i da radimo na sprečavanju svih oblika pranja novca", naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je skidanje BiH sa "sive liste" FATF-a samo prvi korak.

"Savjet ministara poziva sve nadležne organe vlasti u BiH da i dalje kontinuirano djeluju u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama kako ne bi više dolazili u situaciju da budemo stavljeni na bilo koju vrstu `sive liste`", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je "ovaj Savjet ministara prilikom svog imenovanja u aprilu 2015. godine bio suočen sa činjenicom da je BiH bila stavljena na `sivu listu` Manivala, a onda i FATF-a".

"Napornim radom i kvalitetnom saradnjom sa drugim nivoima vlasti, Savjet ministara uspio je u potpunosti da realizuje sve predviđene mjere u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i na zadovoljstvo privrednih subjekata i građana BiH, da postigne ključni cilj - skidanje sa `sive liste` i Manivala i FATF-a", dodaje se u saopštenju.

FATF je međudržavno tijelo čiji je cilj da razvija i unapređuje mere i radnje za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma na nivou zemalja i međunarodnom nivou.

Tagovi: