Porcija lososa je porcija zdravlja

Vrijeme je posta i samim tim na trpezama osnovna namirnica je postala riba. Kao jedna od najzdravijih izdvaja se losos, a karakteriše je narandžasto-ružičasta boja mesa. U 100 grama lososa nalazi se oko 200 kalorija, ali i 20 grama bjelančevina.

Iako se ne smatra dijetalnom namirnicom, preporučuje se svima, uključujući i osobe na dijeti. Razlog za to krije se u obilju visokovrijednih sastojaka, poput omega-3 masnih kiselina, koje ubrzavaju metabolizam, ali imaju i druge blagotvorne učinke na ljudski organizam.

Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu kod boljeg rada mozga i poboljšavaju pamćenje, a uz vitamine A i D, aminokiseline i selen štite nervni sistem. Losos ima i učinak antidepresiva, a konzumiranje ove ribe pomaže u sprečavanju Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Losos se preporučuje jesti u trudnoći jer pomaže u razvoju dječjeg mozga.

Ljekovite moći lososa

1. Omega-3 masne kiseline smanjuju masnoću u krvi, odnosno loš holesterol, pa se smatraju čuvarem srca i cijelog krvožilnog sistema.

2. Pozitivno djeluju na upalne procese u organizmu te na zarastanje rana.

3. Podižu raspoloženje, a neke studije ukazuju i da suzbijaju simptome depresije.

4. Omogućavaju normalan razvoj mozga i ćelija oka. Dobre masnoće pridonose i podmazivanju zglobova.

5. Losos je dobar izvor selena, fosfora, kalijuma te vitamina iz B grupe. Ovi nutrijenti garantuju dobar rad nervnog sistema, jačaju kosti i zube, te pretvaraju hranu u energiju.

Losos koji se nalazi u prodaji može biti divlji, odnosno ulovljen u prirodi, ili iz uzgoja. Divlji losos je jačeg i punijeg okusa od onog iz uzgoja, a postoji nekoliko vrsta takvog lososa u prirodi. Divlji Chinook ili kraljevski losos je najveća vrsta pacifičkog lososa te sadrži najveći udio omega-3 masnih kiselina, dok mu boja može varirati od tamnocrvene pa do vrlo svijetle. Poznati su još crveni pacifički losos, grbavi ili ružičasti losos, coho ili srebrni i keta losos.

Nezavisne novine

Tagovi: