Usvojeni godišnji planovi zaštite od poplava i požara

Na koordinacionom sastanku rukovodilaca Civilne zaštite regije Doboj danas su u Šamcu usvojeni godišnji planovi, u prvom redu zaštite od poplava i požara, kao i o saradnji sa susjednim opštinama.

Sastanak je održan u okviru obilježavanja Međunarodnog dana Civilne zaštite, a prisustvovali su i načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed, kome je uručena zahvalnica za doprinos u oblasti zaštite i spasavanja, kao i dvije zahvalnice istaknutom članovima Civilne zaštite. 

Međed je rekao da su teme sastanka bili planovi zaštite od požara, poplava, snijega i planovi za deminiranje. 

On je naveo da je riječ o kratkoročnim planova koje Vlada Republike Srpske svake godine usvaja i dostavlja lokalnim zajednicama, odnosno lokalne zajednice su dužne da usklade svoje planove sa planovima Vlade Republike Srpske. 

"Želim da pozovem i zamolim sve rukovodioce službi Civilne zaštite, gradonačelnike i načelnika gradova i opština Republike Srpske da to odrade", dodao je Međed. 

Milićević je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Republičkom upravom Civilne zaštite, te dodao da je otvoren "niz pitanja buduće saradnje sa aspekta Civilne zaštite". 

"Prvenstveno se to odnosi na ono što najviše boli stanovnike Šamca, a to je uklanjanje ruševnih objekata na području centra opštine, ali i povratničkih naselja. Dobili smo određena obećanja da će `plant` tim koji će formirati Civilna zaštita Republike Srpske ove godine provesti duže vremena na ovom području i pomoći finansijski i logistički da se ukloni veći dio tih objekata", naveo je Milićević. 

On je dodao da je na sastanku izraženo zadovoljstvo procesom deminiranja proteklih godina. 

"Od ukupno 24 miliona metara kvadratnih površine pod minama na ovom području, ostalo je milion metara kvadratnih. Definisali smo određene prioritete i u tom pravcu idemo tokom ove godine. Opštinska uprava Šamac će i tokom 2018. godine imati podršku Civilne zaštite", dodao je Milićević. 

Šef Odsjeka Civilne zaštite Šamac Boro Bogdanović istakao je da su u Odsjeku obavezni da usvoje godišnje planove, u prvom redu plan zaštite od poplava i požara, kao i planove o saradnji sa susjednim opštinama.

Tagovi: