U Šamcu za sada nema bojazni od poplava

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević izjavio je da na tom području za sada nema bojazni od poplava i da se ne očekuje izlivanje rijeka Save i Bosne.

"Danas smo imali sjednicu Štaba za vanredne situacije. Prema informacijama koje smo dobili, vodostaj Save u Šamcu je 157 centimetara, a redovna odbrana od poplava proglašava se na 650. Vodostaj Bosne u Doboju je 71 centimetar i ona je u opadanju", naveo je Milićević.

On je napomenuo da se eventualno izlivanje može očekivati u slučaju velikih kiša u martu, ali da smatra da se to neće dogoditi.

"Uprkos tome, odsjek Civilne zaštite Šamac je u komunikaciji sa svim predsjednicima savjeta mjesnih zajednica, obezbijeđen je znatan broj čamaca", naveo je Milićević i istakao da su na šamačkom području očišćeni svi kanali.

On je naglasio da je od 2014. godine do danas u potpunosti urađen nasip na rijeci Savi u dužini od 1,5 kilometara, a u gradskom jezgru u potpunosti urađen nasip na rijeci Bosni u dužini od 1.200 metara.

Prema njegovim riječima, ostala su nebranjena područja u dijelovima mjesnih zajednica Šamac, Pisari i Donja Crkvina, a riječ je o poljoprivrednim površinama, na šta će biti usmjerena posebna pažnja narednih dana.

Milićević je podsjetio da su tokom prošle godine u dva navrata sa predstavnicima “Voda Srpske” i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razgovorali o tome kako zaštititi nebranjeno područje, koje je problematično zbog nelegalne eksploatacije šljunka, te da su dobili garancije od “Voda” da bi ono moglo biti zaštićeno u narednom periodu.

"To područje je posebno problematično ne samo za opštinu Šamac, nego i za susjedne opštine", rekao je Milićević i naglasio da je rijeka Bosna, zbog nelegalne eksploatacije šljunka, odnijela veliki broj poljoprivrednih površina.

 

Tagovi: