Boračka organizacija planira podizanje spomen-obilježja srpskim dobrovoljcima

Boračka organizacija Šamac planira da ove godine u Obudovcu podigne spomen-obilježje srpskim dobrovoljcima iz Prvog svjetskog rata, povodom 100 godine od završetka ovog rata.

Na današnjoj sjednici Boračke organizacije usvojen je Program rada za 2018. godinu u kojem je navedeno da je planirano i postavljanje spomen-ploče u Srpskoj Tišini za Srbe iz ovog mjesta koji su 1. decembra 1944. godine odvedeni preko rijeke Save i pobijeni.

Predsjednik Boračke organizacije Šamac Lazar Blagojević kaže da je dogovoreno da bude nastavljeno unutrašnje i spoljašnje uređenje Spomen-sobe u Šamcu posvećene borcima otadžbinskog rata.

"Poslije poplave smo uspjeli da obnovimo Spomen-sobu, ali neke stvari treba doraditi. U ovoj godini nastavićemo podizanje spomenika poginulim borcima. Spomen-obilježje nemamo jedino u Mjesnoj zajednici Novo selo dva za poginule borce sa tog područja, a u Mjesnoj boračkoj organizaciji Obudovac dva vode već duže aktivnosti za izgradnju spomen-česme. Prošle godine smo se obratili resornom ministarstvu koje je obećalo da će podržati ovaj projekat", rekao je Blagojević.

Blagojević navodi da će opština Šamac i dalje pomagati, u skladu sa mogućnostima, porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u stambenom zbrinjavanju, odnosno adaptaciji stanova.

On je naveo da na šamačkom području ima jedna stambeno nezbrinuta porodica poginulih boraca.

Tagovi: