Dragan Marinković Maca u Šamac donio donaciju iz Austrije

Predstavnik Udruženja ''NEST Inc'' iz Austrije Dragan Marinković Maca danas je uručio direktorici Centra za socijalni rad u Šamcu Anki Tutnjević aparat Edufeedback koji će služiti za pomoć djeci sa poremećajem pažnje, koncentracije i problemima u učenju.

Uručujući zahvalnicu Draganu Marinković – Maci direktor Centra za socijalni rad Anka Tutnjević istakla je da na području opštine Šamac ima oko 40 registrovane djece sa smetnjama u razvoju, kao i da veći broj školske djece imaju problem sa poremećajem pažnje koncentracijom i problem u učenju.

"Centar je preduzeo aktivnosti kako bi obezbijedio nabavku Edufeedback aparata i u tome nam je pomoglo udruženje građana bivše Jugoslavije „NEST Inc“ sa sjedištem u Sidneju u Australiji kojima dugujemo veliku zahvalnost“, kaže Tutnjevićeva.

Tutnjevićeva je pozvala sve zainteresovane roditelje da dovedu svoju djecu u Centar, te istakla da su terapijske usluge besplatne i obavljaju se dva puta sedmično.

Predstavnik Udruženja Dragan Marinković Maca kaže da je članove udruženja upoznao prošle godine u Australiji, te da je to sjajna ekipa koja pored svojih obaveza volonterski sakupljaju sredstva svima, a najviše djeci.

„Najveća humanitarna akcija godine je svakog januara Australija kloust, teniski turnir za amatere, sedam dana prije poznatog „Australija opena“ i prikupljaju najveća sredstva. Tako su i ove godine prikupili sredstva za aparat za Centra za socijalni rad. Članovi ovog Udruženja su prezadovoljni profesionalnošću ovog Centra“, kaže Marinković.

Specijalni pedagog u Centru za socijalni rad Veljko Milkić kaže istraživanja pokazuju da NFB trening povećava sazrijevanje mozga, što pojedincu daje bolju sposobnost rješavanja fizičkih i emocionalnih poteškoća, te kontinuiranim treningom klijent uči da postigne samoregulaciju moždane aktivnosti.

Edufidbek se može koristiti uzrasta od šest mjeseci. Pozitivni učinci Edufeedback-a su zabilježeni kod poremećaja iz autističnog spektra, hiperaktivnosti, odnosno poremećaja pažnje i koncentracije, poteškoća u učenju, epilepsije, poremećaja u ponašanju, agresivnosti, poremećaja spavanja, anksioznosti, depresije, hroničnog umora, zavisnosti o lijekovima i drogama, socijalne fobije, napadaja panike, stresa, demencije i drugih problema s pamćenjem“, kaže Milkić.

Vrijednost donacije je oko 8.000 KM.

Tagovi: