Folkloraši kulturnim sadržajima razvijaju selo

Kulturno-umjetničko društvo ''Posavina'' iz šamačkog naselja Crkvine počelo je sa realizacijom projekata za koje su sredstva obezbijedili Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u ukupnom iznosu od 8.000 KM.
Ministarstvo civilnih poslova BiH odobrilo je 3.000 KM za projekat "Kulturnim dešavanjima razvijamo selo", a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske 5.000 KM za projekat "Kad se male ruke slože". 
Predsjednik KUD "Posavina" Dragica Marinković navela je da će sredstva od 5.000 KM biti raspoređena na rad folklorne, muzičke i etno-horske sekcije, opremanje kreativne radionice, kupovinu materijala za izradu nošnji i potrebnu muzičku opremu. 
Prema njenim riječima, sredstva za projekat "Kulturnim dešavanjima razvijamo selo" biće raspoređena na štampanje reklamnog materijala, izradu kostima za najmlađe članove, kupovinu opanaka za novu koreografiju, te materijal potreban za izradu nošnji. 
Ona je napomenula da ovo društvo zasniva svoj rad na velikom entuzijazmu njenih članova, njihovom volonterskom i kreativnom radu sa kojim obezbjeđuje sve nošnje i ukrase potrebne za javne nastupe članova. 

"Redovno i samostalno radimo projekte sa kojima doprinosimo razvoju ruralnog područja i njegovanju tradicije. Planiramo svojim članovima pružiti i više", najavila je Marinkovićeva. 
Ona je dodala da društvo broji 160 članova uzrasta od pet do 15 godina, omladinu, veterane, te da sa njima rade stručne osobe kojima duguju veliku zahvalnost. 
Marinkovićeva je podsjetila da ima odličnu saradnju i podršku od opštine Šamac, Osnovne škole "Srbija" iz Crkvine, mještana Crkvine i ostalih. 

Tagovi: