Predstavljene mogućnosti za uzgoj kornišona

Predstavnici Jedinice za koordinaciju Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u Šamcu predstavili su danas poljoprivrednim proizvođačima startap pakete za organizovanu proizvodnju krastavca kornišona i jagoda, za koje je na ovom području obezbijeđen plasman.

Stručni saradnik za poljoprivredu pri Ministarstvu Slađana Tovirac rekla je da ove dvije kulture imaju riješen lanac vrijednosti, te da će biti obavljeno anketiranje poljoprivrednika koji izraze interes za ovu prizvodnju.

"Imamo osiguran plasman proizvoda preko dvije firme koje danas prezentuju svoju saradnju sa Ministarstvom – 'AM Đogić' koja će raditi na organizovanoj proizvodnji kornišona i 'Bosnaplod' koja se bavi preradom voća", navela je Tovirac.

Ona je napomenula da se radi o trećoj komponenti Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/, te da se projekat vezuje za male poljoprivredne proizvođače, mlade žene na selu i razvoj preduzetništva na selu.

"Vrijednost startap paketa se kreće za dunum proizvodnje kornišona oko 1.500 KM, od čega bi 50 odsto proizvođač namirio kroz predaju svojih proizvoda, a 40 odsto bio bi grant prema proizvođaču kroz IFAD program", navela je Tovirac.

Odjeljenje za privredu opštine Šamac će uzeti aktivno učešće u realizaciji ovog programa kroz Pravilnik o podsticaju razvoja poljoprivrede i sela za 2018. godinu.

 

Tagovi: