Najmanje 60 mališana iz Bosne roditelji odveli u sirijski pakao rata

Najmanje 54 državljana BiH poginulo je do sada u Siriji i Iraku boreći se u redovima Islamske države.

Prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, dostupne obaveštajne informacije ukazuju na to da se u redovima raznih radikalnih islamističkih grupa i organizacija na Bliskom istoku i dalje nalazi najmanje 108 državljana BiH, među kojima ima veliki broj dece.

Nakon što su pojedini portali objavili da su u Siriji usljed napada drona nedavno poginuli zloglasni islamisti Ines Midžić iz Bihaća i Naser Arnaut iz Sarajeva, izvori “EuroBlica” iz bezbjednosnih krugova otkrivaju nam da je posle Midžićeve pogibije na teritoriji pod kontrolom ISIS ostalo da živi njegovo četvoro dece. Oni su, prema tvrdnjama naših sagovornika, samo dio od nekoliko desetina mališana iz BiH koje su njihovi roditelji odveli u ratni pakao Sirije.
"Prema do sada prikupljenim podacima, u Siriju je od 2013. godine otišlo 29 bračnih parova iz BiH. Svi ti parovi uglavnom potiču iz vehabijskih komuna kao što su Ošve i Gornja Maoča. Među djecom, koje su ti islamski fanatici poveli sa sobom u Siriju, nalazile su se i bebe stare samo nekoliko mjeseci", ističu naši izvori.

Na pitanje koliko se državljana BiH zvanično i dalje nalazi na ratištima u Siriji i Iraku, iz Ministarstva bezbjednosti BiH dobili smo odgovor da je trenutno utvrđeni broj 108, te da se među njima nalazi 90 ljudi koji su rođeni i živjeli u BiH, dok su njih 18 s državljanstvom BiH u Siriju otišli iz nekih drugih država.

"Povratnika u BiH sa sirijskog ratišta imamo 51, a prema našim podacima vlasti Turske drže još jedno lice s državljanstvom BiH koje je imalo želju da se ovdje vrati. Do sada je pravosnažno osuđeno 16 lica koja su se u BiH vratila sa sirijskog ratišta, dok se protiv ostalih u raznim fazama vodi pravosudni postupak – kaže za “EuroBlic” ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Na naše pitanje o tačnom broju djece iz BiH koju su ovdašnji islamisti odveli da žive na teritoriji pod kontrolom tzv. Islamske države, ministar bezbjednosti BiH ističe da je na to teško dati precizan odgovor.

"Osim onih koji su kompletne porodice odveli da žive u Siriji, postoji i određeni broj onih koji su se tamo ponovo oženili i dobili novu djecu. Približno tačnu procjenu broja djece iz BiH u Siriji zaista je teško dati",  kaže Mektić.

S druge strane, izvori “EuroBlica” iz bezbjednosnih struktura tvrde da procijenjeni broj djece iz BiH u sirijskom paklu iznosi najmanje 60, kao i to da je svojevrsni rekorder u toj “disciplini” izvesni Muharem Džinić iz vehabijske komune u Ošvama, koji je, kako kažu, zajedno sa svojom šerijatskom suprugom u Siriju odveo i njihovo devetoro djece.

"Brojne strane televizijske stanice prije nekoliko godina objavile su dokumentarni film o više desetina bošnjačke dece koje su njihovi roditelji odveli u Siriju. Na tim snimcima vide se plavokosi mališani kako na bošnjačkom jeziku pozivaju muslimane iz BiH da se pridruže džihadu u Siriji i Iraku", podsećaju naši sagovornici.

 

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da se među radikalnim islamistima iz BiH, koji su kompletne porodice preselili u Siriju, posebno ističe nekadašnji vođa vehabijske komune u Gornjoj Maoči Nusret Imamović. On je, prema Galijaševićevim rečima, uspio da “dogura” do pozicije glavnog šerijatskog sudije u Idlibu.

"Imamović je angažovan u Al-nusra frontu, koji važi za vojno krilo Al-kaide. Imamović je u Siriju odveo i nekoliko svojih šerijatskih supuga i brojnu djecu iz tih brakova – kaže Galijašević.

Tagovi: