Očauš: Ribari otvorili sezonu lova na pastrmku

Nadomak Očauša, na oko 40 kilometara od opštine Teslić, okupili su se ribari iz ove i drugih opština kako bi zvanično otvorili sezonu lova na pastrmku.

Rijeka Usora, kažu, bogata je pastrmkom, a ribarsko društvo se trudi da svake godine poribi rijeku. Samo u posljednjih nekoliko godina rijeku su poribili sa više od 100. 000 mlađe potočne pastrmke.

Teslićki ribari zvanično su otvorili sezonu lova na pastrmku. U gornjem toku rijeke Velike Usore, na oko 40 kilometara od Teslića, tim povodom okupilo se stotinu ribara iz ove i drugih opština. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju iz godine u godinu organizuje Sportsko-ribolovno društvo "Usora".

"Skupimo se kad nam uslovi dozvole, pecamo, lovimo. A najviše obratimo pažnju na to kakav je tok rijeke i da li je riba u rijeci tokom zime preživjela, vidi li se, kreće li se... Snimimo jedno stanje o vodotoku, tako da imamo jasniju situaciju za ribolovnu sezonu koja nastupa", kaže predsjednik Sportskog ribolovnog društva "Usora" Teslić Dušan Јotanović.

Ribari su pribor za pecanje ovaj put odložili. Vremenske prilike, kažu, nisu im baš išle na ruku. Ipak, to dobro raspoloženje nije pokvarilo. Družili su se uz muziku i tradicionalne riblje specijalitete.

A uz druženje i muziku, kako to inače i biva, ribari su se prisjetili i doživljaja sa rijeka. Među njihovim redovima, pričaju, nalaze se sjajni ribolovci. Јedan od njih u oktobru prošle godine mogao se pohvaliti i najboljim ulovom do sada.

"Ulovio sam soma na rijeci Bosni. Imao sam tu sreću da ulovim soma metar i 90 dugačkog i 40 kilograma teškog. Sam sam bio na vodi i žao mi je što nisam podijelio sa nekim od svojih drugova taj ulov, ali bilo je zaista sjajno", ističe Aleksandar Stevanović iz Sportskog ribolovnog društva "Usora" Teslić.

U Sportskom ribolovnom društvu "Usora" kažu da će do kraja ovog mjeseca poribiti rijeku sa 200 kilograma pastrmke. Akcija je to, kažu, koju realizuju svake godine sa ciljem da obogate riblji fond i svojim ribarima stvore bolje uslove za pecanje.

RTRS

Tagovi: