U Šamcu na snazi redovna odbrana, nema opasnosti od plavljenja kuća

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je na području ove opštine proglašena redovna odbrana od poplava, ali da nema opasnosti od plavljenja stambenih objekata.

On kaže da je od 2014. godine izgrađeno 1.240 metara odbrambenog nasipa na rijeci Bosni i 956 metara odbrambenog nasipa na Savi.

"Nebranjeno područje, odnosno dio na kojem nemamo nasipa, obuhvata naselje Jasenik, područje Pisara, dio Gornje i Donje Crkvine i Zasavice, gdje već niz godina imamo dodatne probleme sa plavljenjem zbog nelegalne eksploatacije šljunka. To je problem kojim se, osim opštine, moraju pozabaviti i 'Vode Srpske' i na to smo više puta ukazivali Ministarstvu poljoprivrede", kaže Milićević.

On je dodao da je danas održan sastanak sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica koje su uz rijeke Bosnu i Savu – Tursinovac, Srpska Tišina, Šamac, Pisari, Donja i Gornja Crkvina i Zasavica, te da su bili na terenu zajedno sa predstavnicima Civilne zaštite.

"Nema opasnosti od plavljenja stambenih objekata. Preduzećemo niz aktivnosti sa Civilnom zaštitom tokom dana i predstojeće noći", naveo je Milićević.

Šef opštinske Civilne zaštite Boro Bogdanović kaže da se sprovode aktivnosti u okviru redovne odbrane od poplava, te da im u tim aktivnostima pomaže preduzeće “Ušće Bosne”.

"Oni će raditi na zatvaranju propusta kod hotela i na dijelu kod savskog nasipa u slučaju proglašenja vanredne odbrane od poplava. Imamo više od 20.000 pripremljenih vreća sa pijeskom, a obezbijeđeni su i čamci. Mislim da nam neće trebati, ali bolje da se pripremimo", rekao je Bogdanović.

 

Tagovi: