Sava oborila još jedan rekord, a vrhunac vodenog talasa tek dolazi

Vodostaj Save u Jasenovcu jutros je iznosio 928 centimetara, čime je oboren još jedan rekord, a na snazi su i dalje vanredne mjere odbrane od poplava, javljaju hrvatski mediji.

Vanredno stanje odbrane od poplava proglašeno je sinoć i u opštini Lekenik jer je vodostaj Kupe iznosio 962 centimetra, a kod Siska je jutros izmjereno 859 centimetara.

Hrvatski meteorolozi prognoziraju da se vrhunac vodenog talasa tek očekuje sredinom ove sedmice, kada bi Sava, prema procjenama, mogla rasti još 20 do 30 centimetara.

Hrvatska gorska služba spasavanja saopštila je da su ronioci u ekstremnim uslovima spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni. Na odbrani tog nasipa dugog 600 metara rade i pripadnici Hrvatske vojske.

Zbog silnog pritiska vode pojavilo se nekoliko odrona, a kod sela Tanac je popucao i put.

Hrvatski mediji navode da je dramatično i uz rijeku Kupu, posebno u opštini Lekenik, gdje rijeka nezaustavljivo raste.

Voda iz Odranskog polja došla je do kuća u sisačkim prigradskim naseljima. Vodostaj Odre i dalje raste, a prelila se voda i iz Lonjskog polja. Do prelivanja vode preko saobraćajnice u šumi Brezovica došlo je zbog sve veće količine savske vode koja se pušta u Lonjsko polje.

U Lici, u Kosinjskoj dolini oko 600 stanovnika je i dalje odsječeno od ostatka zemlje, a kretati se mogu samo u čamcima. Poplavljeno je pedesetak kuća i objekata, a stanovnici su bez struje.

Na tom području borba sa poplavama traje već sedam dana, a stanovnici kažu da je ovo najgora poplava u posljednjih deset godina.

U Slavonskom Brodu na snazi su redovne mjere odbrane od poplava, a u Slavonskom Šamcu pripremne mjere odbrane od poplava.

Prema trenutno raspoloživim podacima, vrhunac vodenog talasa u Brodsko-posavskoj županiji očekuje se sutra i prekosutra, 21. i 22. marta. Hrvatske vode procjenjuju da će na tom području vodostaj Save rasti za dodatnih 20 centimetara.

Srna, index.hr

Tagovi: