Kreću od krova: Počinje obnova Banskog dvora

Beogradsko preduzeće ''Koto'' uskoro bi trebalo početi sa radovima na popravci krova Banskog dvora. Ovim i zvanično počinje proces sveobuhvatne rekonstrukcije najznačajanije kulturne ustanove u gradu, za koju je, uz pomoć Vlade RS, obezbjeđeno 2,5 miliona KM.

Za obnovu krova Banskog dvora, u okviru prve faza velike rekonstrukcije jednog od najznačajnijih kulturnih objekata u gradu, izabrano je preduzeće „Koto“ d.o.o. iz Beograda. Prema ugovoru, vrijednost radova na krovu iznosi 514.774 KM.

Očekujemo da ovi radovi počnu u što skorije vrijeme, pošto je ovih dana izabran izvođač radova. Predviđeno je da krovni pokrivač bude bakarni, kako bi krovište zadržalo autentičan izgled”, navode u Odjeljenju za komunalne poslove. Obnova krova je, ističu, bila prioritet jer je objekat izložen propadanju zbog prokišnjavanja.

Osim rekonstrukcije krova, u ovoj godini očekuju se i radovi na obnovi fasade i stolarije, te ambijentalnog osvjetljenja Banskog dvora.

“Stručnjaci sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta su 2004. godine uradili projekat sanacije i restauracije fasade Banskog dvora, te je sada, zbog protoka vremena, potrebno izvršiti dopunu pomenutog projekta”, ističu u resornom odjeljenju.

Za ovogodišnju rekonstrukciju Banskog dvora biće utrošeno ukupno 2,5 miliona KM, koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

Ova sredstva, prema procjenama, trebalo bi da budu dovoljna za troškove uređenja krovišta, potpune obnove fasade, stolarije i ambijentalnog uređenja Banskog dvora, a moguće i djelimičnog uređenja unutrašnjosti jednog od najreprezentativnijih gradskih objekata.

ASBL

 

Tagovi: