Marinković: Uvoz junetine porastao dva puta, a svinjetine pet

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković tvrdi da zaposleni u Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH nemaju volje i znanja da zaštite domaće poljoprivredne proizvođače, jer je uvoz junećeg mesa porastao za više od dva puta, a svinjskog pet.
Marinković kaže da po ko zna koji put iz ovog ministarstva dezinformišu javnost o nemogućnosti zaštite domaće proizvodnje, saopšteno je danas iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.
"Kažu da je povećan izvoz naših proizvoda i da nije ugrožena domaća proizvodnja. Zašto onda od 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, konstantno imamo višak tovnih svinja i junadi na tržištu koje zadovoljavamo sa samo 20, odnosno 30 odsto potreba?", pita Marinković u pismu upućenom Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH.
On je podsjetio da su u prethodnih nekoliko godina poljoprivrednici intenzivno upozoravali Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose i Savjet ministara na ugroženost domaće poljoprivrede.
"U našim nastojanjima smo imali nesebičnu podršku ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, privrednih komora koji su sa nama dostavili Ministarstvu za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose podatke o prekomjernom uvozu i prinudno stvorenom višku žive stoke i voća u BiH. Nažalost, ništa nije vrijedilo", dodao je Marinković.
On je ponovio da nikada nije uvedena nijedna mjera zaštite domaće proizvodnje.

"BiH je potpisnica sporazuma CEFTA, kao i Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, te svojevremeno i Hrvatska. Niti jednu od zemalja, osim BiH, CEFTA sporazum nije spriječio da zaštiti svoje proizvođače mjerom po slobodnom izboru", rekao je Marinković.

On je izrazio nadu da će u Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH konačno doći odgovorni ljudi koji razumiju probleme domaće proizvodnje i koji će, poštujući međunarodne ugovore koje je BiH potpisala, konačno uvesti mjere zaštite domaćih proizvoda.

RTRS

Tagovi: