Kritično u Srpcu i Gradišci, u Brodu i Šamcu redovna odbrana od poplave

Nabujala Sava i dalje unosi strah i trepet među stanovništvom u Gradišci i Srpcu. Specijalizovane jedinice Republičke uprave civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta angažovane su u Srpcu i Gradišci.

Gradiška ne spava zbog Save

 

Vodostaj rijeke Save u Gradišci raste iz časa u čas. Na nogama su civilna zaštita, komunalac, vatrogasci, ali i mještani koji neprekidno dežuraju pored rijeke, na nasipu ili pored kuća.

Dramatično je i dva kilometra uzvodno, kod gradskog mosta. I dok komunalci utvrđuju propuste na betonskom keju, stanovništvo sa strepnjom prati vodostaj.

Brojne komunalne ekipe i pripadnici Civilne zaštite su na terenu. Šef Civilne zaštite u Gradišci Slobodan Knežević kaže da su u Gašnicu, gdje je u prekidu saobraćaj na magistralnom putu ka Kozarskoj Dubici odvezli čamac za prevoz učenika.

"Ojačali smo nasip u selu Mačkovac i popravili put ispod nasipa. Situacija je pod kontrolom", rekao je Knežević.

Porast vodostaja je usporen, tako da svaka dva sata Sava poraste za jedan centimetar. Informacije iz Jasenovca ulivaju optimizam. U tom mjestu Sava je opala šest centimetara, a bila je dostigla istorijski vrhunac od 928 cm.

U Gradišci i svim naseljima oko Save mještani su uveli dežurstva i redovna izvještavanja, kako bi se zaustavile opasne dezinformacije i spekulacije koje su kolale, pogotovo društvenim mrežama.

U Srpcu evakuisane majka i beba

Majka i beba evakuisane su iz porodične kuće u mjestu Bajinci u Srpcu.

Stanje na ugroženom području u Kobašu kod Srpca dodatno je pogoršano. Poplavljeno je osam kuća, a dvadesetak zaplavljeno. U naselju Selo Srbac juče su takođe zaplavljena tri domaćinstva, dok su u nebranjenom području Bajinaca i Gaja ugrožene četiri kuće do kojih se može doći samo čamcem.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević je rekao da je na poplavljenom području Kobaša konstantno prisutna spasilačka jedinica Republičke uprave civilne zaštite koja iseljava stoku iz pomoćnih objekata.

"Nivo Save porastao je za desetak centimetara i juče je iznosio 997 centimetara. Situacija se dodatno komplikuje, ali se nadam da najavljeni vodeni talas iz Jasenovca neće drastičnije povećati vodostaj", rekao je Dragosavljević.

On je dodao da poplavljenima dijele ribarske čizme, te da čamcima dopremaju hranu za stoku.

"Fokus pažnje polako se pomjera nizvodno Savom od Broda, Šamca do Semberije gdje su “Vode Srpske” proglasile redovne mjere odbrane od poplave", naveli su iz Civilne zaštite i dodali da je važno da u Kozarskoj Dubici Sava stagnira i ima naznake opadanja.

Nakon pada vodostaja, voda se u Novom Gradu povukla sa puteva koji su bili zatvoreni.

Pomoćnik direktora “Voda Srpske” Slaviša Savić rekao je da je na području gornjeg toka Save prošla velika opasnost od poplava, te da se očekuje smanjenje rizika od poplava.

Dodao je da je kao rezultat maksimalnih proticanja na rijeci Uni i Sani prethodnih dana ostvaren istorijski maksimum na području Jasenovca i Spomen-područja Donja Gradina gdje je izmjeren vodostaj od 928 centimetara.

Semberija bez veće štete

Semberija neće imati veće štete od plavljenja rijeka u narednom periodu. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić očekuje da ovog puta rijeke neće prouzrokovati velike probleme.

"Kako je savski nasip popravljen prije nekoliko godina, ne očekujemo da će biti problema", naglasio je Mićić.

Sava se djelimično izlila u mesnoj zajednici Novi i poplavila oko 500 hektara nebranjenog zemljišta, ali kuće nisu ugrožene i očekuje se da neće biti poplavljene.

Tagovi: