Dokumentarac ''Maglaj - rat i mir'' naljutio dobojske ratne veterane

Projekcija dokumentarnog filma ''Maglaj - rat i mir'' naljutila je dobojske ratne veterane, dok je policiju digla na noge, pa je na ulazu u salu Centra za kulturu i obrazovanje detektorom za metal svaki posjetilac pregledan, a osim zaštitara u pripravnosti je bila i Jedinica za podršku Policijske uprave Doboj.

Dokumentarac je u organizaciji Misije OEBS-a u BiH prikazan u srijedu naveče, radnja filma je smještena u Maglaj, a akteri su tri bivša borca, Marko Zelić, Rizo Salkić i Boro Jevtić, pripadnici HVO-a, ARBiH i VRS.

U publici su se mogli vidjeti uglavnom zaposleni u Gradskoj upravi Doboj, te u ustanovama i preduzećima čiji je osnivač grad, a velike mjere bezbjednosti gradonačelnik Doboja Obren Petrović je opravdao najavama protesta zbog projekcije, koji su, smatra, organizovani iz pogrešne informisanosti da je film propagandni.

"Ne radi se o filmu koji govori o nekakvom svaljivanju krivice na grad Doboj, što su pojedinci tvrdili, i mislim da smo otkazali film, ne bi to bilo uopšte dobro jer to uopšte ne pokazuje propagandu, nego govori o dobrim stvarima u Maglaju", rekao je Petrović prije početka filma, a na pitanje da li ga je pogledao, on je odgovorio da nije, ali da zna o čemu se radi.

S njim se ne slažu veterani koji su nakon nekoliko minuta projekcije, nezadovoljni radnjom, napustili salu.

"Uvod filma je bio nekorektan. Tamo se govori da je rat u Maglaju počeo u aprilu, što nije tačno, prve zvanične borbe oko Maglaja su krenule u septembru '92.", kaže Branko Kuđeljić, član dobojskog ogranka "Veterana RS".  Vjerovatno postoje neki koji žele da film prikažu u negativnom kontekstu, navodi Mirsad Mahmutagić, načelnik opštine Maglaj, te dodaje da dokumentarac ne govori o ratu.

"Niti je film koji želi da pokaže neku istinu ili neistinu. Ovo je u stvari film koji govori o miru, koji govori o tri čovjeka, tri Maglajlije koji su bili pripadnici različitih vojski, koji su ratovali jedan protiv drugih, i danas žive zajedno, sarađuju, druže se. Dakle, jedna pozitivna priča", izjavio je Mahmutagić.

Doboj je prvi grad u RS u kojem je dokumentarac prikazan, i treći u BiH, nakon Maglaja i Sarajeva, a tako je odlučeno, kaže Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH, zato što u ovom gradu žive sva tri konstitutivna naroda.

"I što je gradonačelnik uložio mnogo napora da se izgradi suživot sva tri naroda u gradu", kazao je Berton.

Iako je na kraju publika imala priliku da akterima postavlja pitanja, sa balkona velike sale je uz dodatne opaske samo jedan stariji Dobojlija zapitao ko nas zavadi.

Nezavisne novine

Tagovi: