Izraelski tinejdžer uhapšen i kažnjen zbog uriniranja po spomeniku u Aušvicu

Ime devetnaestogodišnjeg mladića nije objavljeno, a uhapšen je u srijedu. Incident se dogodio oko 13:00 sati po lokalnom vremenu kada je vodič primijetio da mladić urinira po stepenicama spomenika. Policija ga je smjestila u pritvor, gdje je dao izjavu, a potom i platio novčanu kaznu veću od 1.100 eura zbog sramnog čina.
Auschwitz je bio najveći koncentracioni logor njemačke Nacističke partije i dio plana za istrebljenje zavorenika nakon početka Drugog svjetskog rata. Mreža logora je bila dio plana nacističkog vođe Adolfa Hitlera za ubijanje Jevreja.
Procjenjuje se da su nacisti ubili više od 1,1 milion muškaraca, žena i djece u Auschwitzu na različite načine, među kojima je i ubijanje plinom. Prema poljskom zakonu, skrnavljenje spomenika i objekata je kažnjivo novčano, ali i zatvorom.
U martu prošle godine je grupa mladih ljudi napravila incident kada su skinuli odjeću i vezali se lancima na ulazu u logor, a potom su ubili ovcu s 20 uboda u srce. Radi se o takozvanim umjetnicima koji su zbog "performansa" dobili novčane i zatvorske kazne.
Klix

Tagovi: