Ivanićev kabinet: Strategija spoljne politike BiH nije na štetu Srpske

Strategija spoljne politike BiH je dokument koji donosi Predsjedništvo BiH i usvojena je u skladu sa procedurama, bez bilo kakve štete po Republiku Srpsku, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

Iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH je potvrđen prijem najnovijeg pisma koje im je poslao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a u vezi sa primjedbama na usvojenu Strategiju spoljne politike BiH za period 2018-2023.

"Prije usvajanja Strategije, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr Mladen Ivanić obavio je konsultacije sa institucijama, pojedincima i stručnjacima relevantnim u oblasti spoljne politike." navodi se u saopštenju.

Predsjednik Dodik u pismu je naveo da smatra da dokument takve važnosti nisu smjeli usvojiti bez prethodne javne rasprave u odgovarajućim institucijama u Republici Srpskoj.

"Time ste na najgrublji način omalovažili međunarodni kapacitet Republike Srpske, garantovan i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Institucije Republike Srpske ste ignorisali i zaobišli i nakon što ste glasali za jedan ovako štetan dokument, jer niste našli za shodno da ikoga u Republici Srpskoj obavijestite o njegovom usvajanju", istakao je Dodik u pismu.

Tagovi: