Konačno otkriveno šta se krije ispod čuvene ''Bosanske piramide''

Osim piramida, arheolog Semir Osmanagić je pronašao kompleksnu mrežu prolaza, raskrsnica, prostorija i podzemnih vodenih akumulacija.

Kada je 2005. godine arheolog Semir Osmanagić „pronašao“ bosanske piramide pored gradića Visoko, za svaku je odredio po jedno ime. Tako su BiH dobile piramidu Sunca, Meseca, Zmaja, Lubavi i Hram majke Zemlje.

Osim piramida, Osmanagić je pronašao kompleksnu mrežu prolaza, raskrsnica, prostorija i podzemnih vodenih akumulacija koje je nazvao „Tunel Ravne“. Do tada se u Visokom smatralo da je niski ulaz i pedesetak metara tunelskog prolaza „prirodna pećina“.

Od tada je ovaj podzemni lavirint koji se pruža desetinama kilometara, postao jedan od najmisterioznijih tunela sveta.

Udaljenost od ulaza pa do Bosanske piramide Sunca iznosi 2,9 km. Prema nekim arheolozima, vidljiva su najmanje dva kulturna sloja: graditelji lavirinta (više od 12.000 godina) i civilizacija koja je sve tunele i prostorije zatrpala šljunkovitim materijalom pre 5.000 godina.

U lavirintu navodno ne postoje negativna zračenja, prirodna radioaktivnost ili negativna energija iz podzemnih vodenih tokova. Cirkulacija vazduha je izvanredna i postignuta je različitim visinama plafona, koje su uzrokovali različit pritisak i prirodnu ventilaciju. Nagib tunela od 1,5 stepeni omogućavao je i finu drenažu vode. Koncentracija negativnih jona koji čiste atmosferu od bakterija i virusa je navodno nekoliko desetina puta viša od prosječne i to objašnjava blagotvoran uticaj tunela na ljudski organizam.

Volonteri koji su 2012. godine istraživali tunele, pronašli su uljanu lampu iz 17. veka, što je dovelo do pretposavke da postoji neotkriveni ulazi u tunele, pošto je otvor kroz koji je Osmanagić ušao 2005. godine bio skoro potpuno zatrpan.

Uprkos svim misterijama koje okružuju tunele Ravne, ono oko čega se većina akademskog svijeta slaže jeste da su tuneli ljudsko djelo i da su vjerovatno bili drevni rudnik gline, pijeska i drugih građevinskih materijala, o čemu svjedoči i mreža manjih tunela za ventilaciju koji su pronađeni na lokalitetu.
bktvnews.com

Tagovi: