Najviše priznanje Opštine Šamac Fudbalskom savezu RS

Najviše opštinsko priznanje Povelja biće uručena Fudbalskom savezu Republike Srpske za zasluge i doprinos u razvoju sporta na području opštine Šamac, a posebno za doprinos u razvoju Fudbalskog kluba ''Borac'', saopšteno je nakon današnje sjednice Skupštine opštine Šamac.

Priznanja će biti dodijeljena povodom Dana opštine Šamac, 15. aprila, a među nagrađenima su i Kajak kanu i rafting klub „Ušće“, za postignute rezultate u oblasti zaštite životne sredine, i Jela Knežević, koja je proglašena najaktivnijim volonterom Crvenog krsta Šamac. Biće im uručeno po 500 KM.

Dodijelićemo i dvije Plakete – 'Udruženju Slatinaca', za doprinos u humanitarnim i dobrotvornim akcijama i ispoljenu solidarnost i druga djela humanitarnog značaja za opštinu Šamac, 'Pilani Kojić' Obudovac za rezultate u privređivanju, uvođenju novih tehnologija, tehničkih unapređenja, inovatorstva i racionalizacije na ovom području, te 'Brojleru – zlatno pile' Šamac koji ima preko 40 kooperanata u oblasti peradarstva na ovom području“, rekla je predsjednica Skupštine Nikolina Škrbić.

Dodala je da će na aprilskoj svečanoj sjednici biti uručeno i pet pohvala istaknutim pojedincima Stojanu Simeunoviću iz Gajeva, Siniši Aranđiću iz Gornje Slatine, Stevi Ganiloviću iz Šamca, posthumno Jovanu Sićiću iz Šamca i Nikoli Jovanović iz Šamca.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević kaže da su danas na sjednici Skupštine imali i par ključnih informacija koje se tiču funkcionisanja Opštinske uprave u 2017 godini.

„Informacija o utrošku sredstava za  podsticaj u poljoprivredi za  2017. godinu je jako bitna i važna. Mi smo prošle godine isplatili sve podsticaje u iznosu od preko 84.000 KM po rješenjima izdatim za 2017. godinu“, kaže Milićević dodajući da su od naslijeđenog duga od 128.000 KM iz prethodnog perioda 2014., 2015. i 2016. godine isplatili oko 38.000 KM.

On podsjeća da je u prošloj godini planirano 100.000 KM za poljoprivredu, te da je sve isplaćeno uključujući staru isplatu i isplatili 120.000 KM u odnosu na par prethodnih godina gdje je iz budžeta isplaćivano od 45.000 do 50.000 KM.

„Vidljivo je da je u jednoj teškoj 2017. godini značajan dio sredstava izmiren. Cilj ovo menadžmenta jeste da svake godine isplaćujemo redovno podsticaj za prethodnu godinu i da smanjujemo dug“ - kaže Milićević.

Odbornici su danas donijeli Odluku o izdavanju garancije Opštine na kreditno zaduženje Komunalnog preduzeća „Vodovod i Kanalizacija“ a.d. Šamac, kod Pavlović International Bank a.d. Slobomir, Bijeljina u iznosu od 216.007,61 KM (duga sa 31.3.2018.).

Skupština je danas donijela odluku o davanju garancije na novo kreditno zaduženje po znatno povoljnijim uslovima nego što je ovo preduzeće koristilo. Nakon izdavanja garancije biće sačinjen Aneks ugovora o kreditnom zaduženju po znatno povoljnijim uslovima u odnosu na one koji su bili po ranijem ugovoru. Znači ranija kamatna stopa od 9,5% zamjenjena je kamatnom stopom od 6,5%, a rok otplate sa 10 produžen na 12 godina“, kaže Sjenčić.

On je dodao da su to osnovni razlozi da se izvrši restrukturiranje postojećeg nepovoljnog duga tim kreditnim zaduženjem i zbog toga je interes Opštine da izda garanciju po ovom kreditu.

Odbornici su raspravljali i usvojili prijedlog Odluke o utvrđivanju mjerila i kriterjuma za razvrstavanje lokalnih puteva i ulica u naselju i na području opštine Šamac,  prijedlog odluke o umanjenju cijene zakupnine poljoprivrednog zemljišta u svojini opštine Šamac u 2018. godini, informaciju o radu opštinskih inspekcija u 2017. godini sa planom rada za 2018. godinu, te informaciju o radu Opštinske boračke organizacije sa Programom rada za 2018. godinu.

Tagovi: