Traktorijada u Šamcu okupila 100 traktora

Na inicijativu Omladinske organizacije i šamačke Mjesne zajednice Donja Slatina u ovom mjestu održana je Prva traktorijada, na kojoj je učestovalo oko 100 traktora iz Šamca, Brčkog, Bijeljine, Orašja, Gradačca, a organizovan je i sajamski dio, gdje su predstavljeni nova poljoprivredna mehanizacija i priključne mašine.
"Ovo je prva traktorijada u Semberiji i Posavini i samim tim je jedinstvena. Ovo je poljoprivredni kraj i odatle ideja da se ovdje održi, a nadam se da će prerasti u tradiciju", rekao je predsjednik Omladinske organizacije "Sveti Aleksandar Nevski" Branislav Božić. 
On navodi da su se učesnici nadmetali u disciplinama kao što su nadvlačenje traktora, odmjeravanje snage, poligonska vožnja traktorske prikolice, prevrtanje traktorske gume i trka malih traktora u kojoj učestvuju djeca uzrasta od pet do 15 godina. 
Božić dodaje da je Udruženje žena iz Srednje Slatine i Udruženje žena iz Donje Slatine pripremila tradicionalna jela, čime su spojila tradiciju, kulturu i običaje. 
Najstariji traktorista osamdesettrogodišnji Gojko Vučićević iz Donje Slatine kaže da je nakon 35 godina rada u Poljoprivrednom kombinatu u Šamcu 1995. godine otišao u penziju, a nekada se takmičio vožnjom na traktoru i postizao dobre rezultate - tri puta je bio republički i jednom savezni prvak u Skoplju, te išao na nagradna putovanja po Velikoj Britaniji i Rusiji. 
"Do 1985. godine se cijenio rad traktorista jer nije bilo ovakve mehanizacije. Tada velika mehanizacija nije mogla uraditi koliko sada uradi jedan traktor", ističe Vučićević. 
Među najstarijim traktorima na manifestaciji bio je model iz 1952. godine Slobodana Sofrenovića iz Obudovca, izrađen u Rakovici, koji se prestao proizvoditi 1958. godine. 
"Radim sa njim i zarađujem za porodicu. Kada završi svoj vijek ostaviću ga kao suvenir. Imam brentu - pokretnu pilanu i njim vršim usluge, troši malo i efikasan je", kaže Sofrenović. 

Tagovi: