Izetbegović: Proizvodićemo oružje za ne daj bože, pušku smo već napravili

Sigurno nećemo trošiti novac na kupovinu raketnih sistema, aviona i ulagati stotine miliona dolara i evra, ali ćemo zaokružiti našu namjensku proizvodnju oružja u FBiH, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

"Pravićemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, pravićemo dronove, zaokružićemo proizvodnju svake vrste municije. Radićemo to za tržište, ali i za ne daj bože", rekao je Izetbegović, odgovarajući na pitanje novinara da li je izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića o zaokruživanju proizvodnje oružja u Federaciji bila nesmotrena.

Izetbegović je naglasio da “izjava nije nesmotrena, nego ohrabrujuća”.

"Zašto BiH ne bi imala potpuno zaokruženu namjensku industriju, i proizvodnju baruta i kapisli", rekao je Izetbegović novinarima nakon obilježavanja 13. godišnjice 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice tzv. Armije RBiH na mezarju Kovači.

Mišljenja je da se niko neće ponovo usuditi da u BiH započne konflikt te da je to preopasna stvar i vir koji bi “progutao onog koji bi to pokrenuo”.

Tagovi: